Inzko ima plan reagovanja na referendum

Radiosarajevo.ba
Inzko ima plan reagovanja na referendum

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da ima plan kako će reagovati na eventualni referendum u Republici Srpskoj, prenosi Srna.

"Već postoji plan na koji način će Kancelarija visokog predstavnika u BiH odgovoriti na potez vlasti u Srpskoj", rekao je sinoć Incko u izjavi za Alternativnu televiziju.

On je naglasio da još ne želi da otkrije detalje tog plana, ali je izrazio uvjerenje da građani Srpske neće neposredno odlučivati.

"Mi ćemo sigurno reagovati, ali sam uvjeren da do referenduma neće doći. Sigurno da planovi postoje, ali to još nije za javnost", poručio je Incko.

Predsjednik Vlade RS i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik pozvao je juče visokog predstavnika Valentina Incka da jasno ukaže na član Dejtona koji zabranjuje referendum.

Kancelarija visokog predstavnika u BiH saopštila je preksinoć da stavovi Vlade RS od 14. decembra i zaključci Narodne skupštine RS, kojima se odbacuje provođenje zakona BiH koje je donio visoki predstavnik, krše Dejtonski sporazum.

Narodna skupština RS podržala je u ponedjeljak, 28. decembra, stavove Vlade RS o nametnutim odlukama visokog predstavnika u BiH u oblasti pravosuđa i zadužila je da predloži potrebne izmjene i dopune Zakona o referendumu.

Skupština je usvojila Vladin zaključak i podržala njene stavove, kojima je u cjelosti odbacila kao neprihvatljive, neustavne i nezakonite odluke visokog predstavnika u BiH od 14. decembra kada je stranim sudijama i tužiocima u Sudu i Tužilaštvu BiH koji rade na predmetima ratnih zločina produžio mandat za još tri godine, a onima koji se bave predmetima organizovanog kriminala i korupcije omogućio ostanak na funkciji savjetnika.

Ambasador SAD u BiH Charles English izjavio je da ne postoji nijedna odredba u Dejtonskom sporazumu koja bi dozvoljavala osporavanje odluka visokog predstavnika provođenjem najavljenog referenduma u Republici Srpskoj (RS) i upozorio da bi SAD reagovale na antidejtonske aktivnosti.

English: SAD će reagirati u slučajevima koji su antidejtonski

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije