Inzko i Kourkoulas: Razgovor o uslovima iz Evropskog parlamenta

Radiosarajevo.ba
Inzko i Kourkoulas: Razgovor o uslovima iz Evropskog parlamenta

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas trebalo bi danas u Sarajevu da razgovaraju sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti BiH, Republike Srpske i Federacije BiH o uslovima iz Evropskog partnerstva.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković izjavio je juče da će na ovom sastanku, na kojem će biti utvrđeno šta je BiH do sada učinila na putu ka EU, prisustvovati njegov zamjenik Beriz Belkić.

"Razmisliću da li ću ići na naredne takve sastanke, jer ne vidim svrhu toga zato što odgovaram Parlamentarnoj skupštini BiH, a ne visokom predstavniku u BiH. Mislim da je takva vrsta sastanaka van mog djelovanja", rekao je Živković.

Komentarišući tvrdnje pojedinih sarajevskih medija da će predstavici SDA i Stranke za BiH na današnjem sastanku uručiti Incku pismo u kojem bi zatražili pokretanje mehanizama kojima bi bilo zaustavljeno, kako je navedeno, "antidejtonsko djelovanje" u BiH, Živković je istakao da je to razlog više da ne prisustvuje takvim sastancima.

On je konstatovao da svi problemi u BiH moraju biti rješavani dogovorom.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ilija Filipović izjavio je da je ovo redovan sastanak na kojem će se vidjeti dokle je BiH stigla u ispunjavanju uslova na putu ka EU.

Filipović je istakao da neće prisustvovati današnjem sastanku zbog ranije preuzetih obaveza.

Srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije