Inzko: Butmirski proces mora se nastaviti

Radiosarajevo.ba
Inzko: Butmirski proces mora se nastaviti

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je da članstvo u NATO-u i EU osigurava jedini put ka prosperitetnoj budućnosti za građane BiH, zbog čega se proces koji je počeo u Butmiru mora nastaviti, prenosi Srna.

"Tokom dvije runde sastanaka na kojima su lideri domaćih stranaka i viši predstavnici međunarodne zajednice dali veliki broj prijedloga u vezi sa ustavom i drugih prijedloga, postalo je još jednom jasno da postoji saglasnost da se BiH u perspektivi pridruži evroatlantskoj porodici", rekao je Inzko nakon razgovora u Butmiru.

On je istakao da se nadao postizanju dogovora tokom ova dva dana razgovora u Butmiru, ali da je, međutim, jasno da je potrebno još rada. Inzko je naglasio da je sasvim opredijeljen pokretanju ovog procesa naprijed i da u potpunosti podržava pregovarački tim.

"Osim političke podrške koju sam dao butmirskom procesu, putem svoje kancelarije pružio sam veoma detaljne stručne savjete procesu započetom u Butmiru i namjeravam nastaviti raditi na postizanju uspjeha koliko god vremena bude potrebno", poručio je Inzko.

On smatra da je prisustvo najviših zvaničnika razgovorima između političkih lidera BiH u Butmiru trebalo da posluži kao jasan pokazatelj podrške međunarodne zajednice BiH da krene naprijed sa evroatlantskim integracijama. Visoki predstavnik je napomenuo da je sastanak u Butmiru pregovarački proces na najvišem nivou nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pozitivna energija i posvećenost međunarodne zajednice da omogući dogovor moraju biti iskorišteni i ne treba ih propustiti, poručio je Inzko.

"Naše opredjeljenje za budućnost ove zemlje je jasno i ja ću nastaviti da radim sa domaćim političkim liderima i ostatkom međunarodne zajednice, jer sam siguran da možemo uspjeti kada zajedno radimo. Ljudima treba dati nadu, razlog za optimizam i ohrabrenje. To se može postići pozitivnim ishodom butmirskog procesa", rekao je visoki predstavnik.

Predstavnici političkih partija iz Republike Srpske i Federacije BiH i zvaničnici SAD i EU u srijedu su, drugog dana druge runde butmirskih razgovora, okončali sastanak bez napretka u spornim pitanjima. Dogovoreno je da međunarodni predstavnici ponovo dođu u BiH naredne sedmice.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije