Inzko: Biti u politici znači rješavati probleme

Radiosarajevo.ba
Inzko: Biti u politici znači rješavati probleme


Visoki predstavnik Valentin Inzko kazao je danas da ''biti u politici znači rješavati probleme'' u uvodnom obraćanju na sastanku sa predsjednikom Federacije BiH, potpredsjednicima i Kolegijem Doma naroda Parlamenta FBiH.

Inzko je naveo da je sazvao ovaj sastanak, koji se održao u sjedištu OHR-a,  nakon što su se prošle sedmice sastali ambasadori zemalja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

''Poduzeti neophodne mjere''

''Cjelokupna međunarodna zajednica je izuzetno razočarana dosadašnjim neuspjehom stranaka i vaših institucija – predsjednika, potpredsjednika i Parlamenta - da u protekle četiri godine poduzmu neophodne mjere i popune upražnjene pozicije na Sudu. Ova situacija je u značajnoj mjeri opteretila jednu od najvažnijih institucija Federacije BiH. Time je onemogućeno Vijeću za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa da donese bilo kakvu odluku, a za donošenje bilo koje druge odluke Ustavnog suda Federacije BiH potreban je konsenzus svih pet sudija. Osiguranje da institucije rade svoj posao nije stvar izbora, to je obaveza'',  kazao je visoki predstavnik, javlja Fena

Rekao je da je primio "bezbroj" pisama na ovu temu od stranaka i zvaničnika, od svih onih koji se spore oko ovog pitanja u Federaciji i čuo bezbroj apela u medijima.

''Bez izuzetka, u ovim izjavama jedna strana uvijek krivi drugu. No, ipak, kao što su ambasadori Upravnog odbora jasno rekli u svojoj izjavi, i jedna i druga strana snose dio krivice zbog činjenice da ova osnovna pravosudna institucija ne funkcionira u svom punom kapacitetu. Budimo iskreni'', kazao je on, a javila je Fena

Po Inzkovim riječima, u različitim trenucima tokom protekle četiri godine sve političke stranke koje su ovdje zastupljene imale su ulogu u opstruiranju izbora sudija, zbog želje da na ta mjesta dovedu sudije nad kojima mogu osigurati svoju političku kontrolu ili utjecaj. Neki su to činili insistirajući na sudijama koji ne ispunjavaju pravne kriterije potrebne za odobrenje njihove kandidature od strane Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Neki su prolongirali proces nominiranja kandidata na neprihvatljivo dug vremenski period koristeći se svim raspoloživim izgovorima da to učine, a neki su opet pokušali iskoristiti mehanizme predviđene za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa kao apsolutni veto.

''Vrijeme je od ključnog značaja''

''Stoga sam, na zahtjev Upravnog odbora, zamolio sve vas da danas dođete kako bih od vas čuo šta planirate uraditi da biste postigli pomake po ovom pitanju i osigurali izbor preostalih sudija. To ne znači da jedna institucija drugoj proslijeđuje imena poput vrućeg krompira. To znači zajednički rad na politički odgovoran način i dogovor oko imena kandidata koji mogu biti politički prihvaćeni od obje institucije, uz puno poštivanje zakonskih i ustavnih procedura. Dakle, želim biti apsolutno jasan u pogledu toga kako bi ovaj sastanak trebao izgledati. Očekujemo od vas da nam date svoje prijedloge o tome kako se ovo neprihvatljivo kašnjenje u popunjavanju upražnjenih pozicija može prevazići - poručio je Inzko.

Naglasio je kako je vrijeme od ključnog značaja. Vlasti moraju prestati da očekuju da međunarodna zajednica radi njihov posao umjesto njih, već, umjesto toga, trebaju objasniti kako namjeravaju postići napredak i konačno imenovati sudije na upražnjene pozicije.

''Pozvao sam vas na ovaj sastanak da od vas čujem što namjeravate učiniti da biste postigli napredak i da konačno imenujete sudije na upražnjene pozicije. Ambasadori-članovi Upravnog odbora izrazili su i svoja očekivanja da će svi zvaničnici konstruktivno učestvovati na ovom sastanku. Vrijeme je da uključene političke stranke na prvo mjesto stave temeljno funkcioniranje institucija i interese građana Federacije. Nadam se da će ovaj sastanak biti koristan'', kazao je Inzko u svom uvodnom obraćanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije