Inzko: BiH i dalje treba strance u procesuiranju ratnih zločina

Radiosarajevo.ba
Inzko: BiH i dalje treba strance u procesuiranju ratnih zločina

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko rekao je da je prisustvo stranih sudija i tužilaca još potrebno u odjeljenjima za ratne zločine i da očekuje da će im parlament BiH 16. septembra produžiti mandat.

"Želim da se oni srednje i dugoročno povuku i da BiH uzme u svoje ruke i pravosuđe, jer ovdje ima dosta stručnih ljudi, ali je prisustvo stranih sudija i tužilaca još potrebno zbog ratnih zločina, jer svjedoci više vole da pričaju sa strancima", rekao je Incko za "Glas Srpske".

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Milorad Živković rekao je da će u drugom krugu glasanja o prijedlozima izmjena i dopuna zakona u Sudu i Tužilaštvu BiH SNSD ostati pri svom stavu da mandat stranim sudijama i tužiocima ne treba da bude produžen ni u jednom odjeljenju, pa ni u odjeljenju za ratne zločine.

"Dali smo do znanja da se SNSD ne slaže sa prijedlozima ova dva zakona, prema kojima bi strane sudije i tužioci ostali u odjeljenjima za ratne zločine. Sudbina ovih zakona zavisiće od toga kako će se glasati u amandmanima na zakone koje je najavila Stranka za BiH", rekao je Živković.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Parlamentu BiH Mirko Okolić istakao je da, ako SNSD ne promijeni svoj stav o mandatima stranih sudija i tužilaca u BiH, koji je do sada bio isti kao i SDS-ov, može da se obezbijedi skupštinska većina i da ne prođu prijedlozi kakvi su dati.

"Vjerujem da će poslanici iz RS glasati protiv ovih prijedloga, tako da ne znam otkuda visokom predstavniku pretpostavka da bi ovi prijedlozi mogli da budu izglasani", rekao je Okolić.

Predmet drugog kruga glasanja u parlamentu BiH 16. septembra biće i entitetsko glasanje.

srna/radiosrajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije