Inzko: Bh. političari zloupotrebljavaju sistem

Radiosarajevo.ba
Inzko: Bh. političari zloupotrebljavaju sistem


Međunarodna zajednica mora ostati fokusirana i angažirana u Bosni i Hercegovini i solidarizirati se sa građanima ove zemlje, smatra visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

On cijeni kako međunarodna zajednica mora zagovarati postratni sporazum “zbog toga što neki politički lideri nisu spremni vršiti ni osnovne funkcije vlasti, te zbog direktnog osporavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava i vladavine zakona“.

Zabrinutost retorikom

Visoki predstavnik kazao je ovo jučer prilikom obraćanja akademskom osoblju i kreatorima politike na seminaru o miru u BiH, održanom na Univerzitetu u Grazu, saopšteno je iz OHR-a.

„Politička retorika postala je oštrija, a političari su počeli da odbijaju kompromis, izbjegavaju dijalog o suštinskim pitanjima i - u konačnici - da zloupotrebljavaju sistem“, naveo je visoki predstavnik.

Inzko je istakao da Dejtonski mirovni sporazum “otvara prostor u kojem se može organizirano graditi trajni mir, prostor u kojem se institucije države mogu razviti u funkcionalnu modernu demokratiju i raditi na pružanju sigurnosti i prosperiteta za građane,” ali da sam sporazum “ne može biti zamjena za ovakav dugotrajan proces, često pun izazova.”

“Osiguravajući poštivanje Daytona i samim tim osiguravajući stabilnost, Ured visokog predstavnika obezbjeđuje okruženje u kojem EU i druge međunarodne organizacije mogu vršiti svoje mandate.” izjavio je Inzko.

Suštinske promjene

Visoki predstavnik je naglasio da uprkos trenutnoj političkoj klimi, suštinska promjena usmjerava BiH u pravcu u kojem njeni građani žele da zemlja ide:

“Proces evroatlantske integracije, čak i pri sadašnjem tempu, mijenja društveno-političko tkivo BiH, kao što je to učinjeno kod svake druge zemlje članice”, rekao je Inzko.

Dugoročno, rekao je on, to će donijeti prevagu u korist progresivnih društvenih i političkih sila.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije