Invalidi najavljuju blokadu institucija

Radiosarajevo.ba
Invalidi najavljuju blokadu institucija

Savez invalida Federacije BiH (FBiH) najavio je da će od 1. septembra blokirati federalne i kantonalne institucije ukoliko ne počne isplata naknada civilnim invalidima, za koje federalna i kantonalne vlade od 2006. godine duguju oko 150 miliona KM.
 
Pozivajući federalnu i sve kantonalne vlade i skupštine da počnu s isplatama, predsjednik Saveza invalida FBiH Zijad Arapčić poručio je da će civilni invalidi, u suprotnom, blokirati njihov rad i natjerati ih da krenu u implementaciju zakona koji je jasno odredio da su kantoni obavezni da isplaćuju naknade.
 
"Mi ćemo blokirati institucije sa kojima želimo da se obračunamo ukoliko ne budu htjele da rade svoj posao", rekao je Arapčić.
 
Dug kantonalnih vlada civilnim invalidima iznosi oko 50 miliona maraka, a nastao je nakon izmjena zakona u martu 2009. godine kojima je prenesena nadležnost sa federalne na kantonalne vlade za isplaćivanje naknada invalidima čija je invalidnost nastala nakon 65 godine života.
 
Ukoliko kantonalne vlade ne počnu sa isplaćivanjem ovih naknada, najavljeno je pokretanje inicijative za vraćanje ove obaveze u federalnu nadležnost.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije