Interpol obustavio potjernice za 'Dobrovoljačku'

Radiosarajevo.ba
Interpol obustavio potjernice za 'Dobrovoljačku'


osvježeno u 16:00

Generalni sekretarijat Interpola donio je odluku kojom su "crvene potjernice" Beograda protiv državljana Bosne i Hercegovine u slučaju "Dobrovoljačka ulica" definitivno obustavljene, saopštilo je Ministarstvo bezbjednosti BiH.

"Ovo je velika diplomatska pobjeda ministra bezbjednosti Tarika Sadovića, jer su usvojeni njegovi pravni argumenti koje je iznio tokom nedavne posjete Generalnom sekretarijatu Interpola u Lionu", izjavila je portparolka ministarstva bezbjednosti u Sarajevu Milada Dreca.

Dreca je u izjavi agenciji Fena objasnila da na taj način informacije o traženim osobama i njihovim saučesnicima neće biti registrovane u Interpolovim bazama podataka.

U Ministarstvu bezbjednosti BiH navode da je Generalni sekretarijat pred Izvršni komitet Interpola iznio generalno pitanje zahtjeva koje dostavljaju zemlje članice za hapšenje osoba koje nisu njihovi državljani, zbog ratnih zločina.

Tako je Izvršni komitet Interpola odobrio privremenu proceduru koju je predložio Generalni sekretarijat.

Prema ovoj proceduri, Generalni sekretarijat će nastaviti da prima zahtjeve za objavljivanje "crvenih potjernica" za ratne zločine, i to u slučajevima kada su ti zahtjevi dostavljeni od međunarodnog suda, kao što je Haški tribunal, zatim protiv državljana zemlje koja je podnela zahtjev, kao i protiv državljana drugih zemalja, ukoliko zemlja čiji je osoba državljanin ne uloži protest.

Kako su naveli u Ministarstvu bezbjednosti BiH, ova nova privremena procedura će se primenjivati samo na nove zahtjeve, a ne na važeće "crvene potjernice", koje su već objavljene i registrovane u bazama podataka Interpola.

"Crvene potjernice", čije je objavljivanje tražio Beograd, u ovom slučaju neće biti objavljene i informacije o traženim licima i njihovim saučesnicima neće biti registrovane u bazama podataka Interpola.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine raspisalo je međunarodne potjernice za 19 osoba iz BiH zbog napada na kolonu bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992., između ostalih i za bivšim članovima ratnog predsjedništva BiH Ejupom Ganićem i Stjepanom Kljujićem.

Dušanka Majkić: Odluka Interpola je skandalozna

Zamjenica predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dušanka Majkić smatra da je odluka Interpola da suspenduje potjernice u slučaju 'Dobrovoljačka ulica' skandalozna.

Zastupnica SNSd-a smatra da to pokazuje da u BiH postoji "bošnjački lanac zaštitnika onih koji su počinili zločine nad srpskim civilima i vojnicima".

"Ovakav potez Interpola je loša poruka za srpski narod kojem, očigledno nije dozvoljeno da do kraja rasvijetli zločine počinjene nad Srbima u proteklom ratu", kaže Dušanka Majkić.

Slijedi oštar protest Beograda Interpolu

Interpol Beograd uputiće oštar protest Interpolu u Lionu povodom odluke da obustavi crvene potjernice protiv grupe državljana BiH u slučaju ratnog zločina "Dobrovoljačka" u Sarajevu - rekao je Srni šef beogradskog Inteprola Miloš Oparnica.

Oparnica je rekao da je Interpol juče obavijestio Beograd o obustavljanju potjernica, ali da će Srbija nastaviti da traži pravdu kroz institucije sistema, koristeći sve pravne mogućnosti i procedure.

On je naveo da u Interpolovoj odluci o obustavljanju potjernica postoji "glupost koja je velika i dalekosežna“ i dodao da se Interpol stavio u ulogu suda, navodeći da suverena "država, ma kako se zvala, ne može raspisivati potjernicu za ratne zločine prema državljaninu druge države bez saglasnosti te druge države".

"Ako bismo pravili analogiju sa terorizmom, zamislite da neka od ovih velikih sila ne može da raspiše poternicu za nekim teroristom zbog toga što neka država nije saglasna. Ili da država Srbija ne može raspisati poternicu za Ratkom Mladićem ako joj BiH ne dozvoli“, rekao je Oparnica.

On je istakao da Interpol nema ovlašćenja da suspenduje bilo kakvu sudsku odluku, nego su faktički zabranili distribuisanje kanalima Interpola.

"Mislim da se Interpol nije snašao i da je to posledica nekog neznanja ili olakog doživljavanja stvari po inertnosti da bi vam bilo lakše", dodao je Oparnica, navodeći da o odluci nije pitana druga strana /Srbija/, niti su izvršene konsultacije, a sama odluka u svom sadržinskom dijelu dovodi u pitanje funkcionisanje kompletnog sistema Interpola.

Oparnica je rekao da Srbija nema ništa protiv BiH i da to "nije stvar revanšizma, nego je reč o tome da postoje pravila igre koja mora da važe za sve, podjednako, i ne mogu se menjati od slučaja do slučaja“.

Podsjećajući da je beogradski Interpol prije mjesec dana već poslao dopis Interpolu u Lionu povodom slučaja "Dobrovoljačke", on je naveo da će novi dopis koji će sa oštrim protestom biti upućen Interpolu, biti sastavljen u saradnji beogradskog Interpola i Ministarstrva pravde Srbije.

Ministrica pravde Srbije Snežana Malović za B92 je izjavila da 'takva odluka nije utemeljena na međunarodnom pravu i konvencijama'.

fena/tanjug/srna/rtrs.tv/b92/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije