Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost: Ko Dodika loše savjetuje?

6
Radiosarajevo.ba
Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost: Ko Dodika loše savjetuje?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Nakon najnovijih izjava predsjednika manjeg bosanskog hercegovačkog entiteta RS-a oglasili su se i iz Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES).

Saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Reagujući na izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik rekao je kako je taj entitet kao strana ušao u pregovore u Dejtonu tako da bi u slučaju raspada BiH ostali 'konstituenti' od kojih je 1995. godine sastavljena BiH.

Tragedija u BiH: Žena preminula nakon što ju je udario kamion

Tragedija u BiH: Žena preminula nakon što ju je udario kamion

Strane u pregovorima u Dejtonu su bile, kako i sami potpisnici sporazuma potvrđuju, Republika Bosna i Hercegovina s jedne, i Republika Hrvatska i Republika Srbija s druge strane kao zemlje involvirane u rat na tuđoj teritoriji, to jeste u Bosni i Hercegovini.

U momentu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, manji bh. entitet pravno nije postojao, nego tek tim potpisom počinje egzistirati kao jedna od mnogih administrativnih organizacionih jedinica u sastavu BiH. Član 1 Ustava BiH govori isključivo o kontinuitetu postojanja države Bosne i Hercegovine koja je priznata 1992. godine. Prema tome, u slučaju urušavanja današnjeg ustava BiH pravno stanje se vraća na vrijeme prije Dejtona, odnosno na ustav Republike Bosne i Hercegovine, kada entiteti nisu postojali kao dio njene unutrašnje organizacione strukture.

Drugu stvar koju je Dodik naveo u svojoj reakciji jeste riječ 'konstituenti' što se odnosi na narode u BiH, a ne na entitete.

Bošnjaci, Srbi, Hrvati i Ostali su konstituenti, a ne konstitutivni narodi, kako je pogrešno prevedeno sa originalne engleske verzije Dejtonskog mirovnog sporazuma. Verzija Ustava BiH na engleskom jeziku je jedina validna i mjerodavna i u njoj se spominje riječ 'constituent', a ne 'constitutive'.

Razlika je u tome što riječ 'constituent', znači "biti dio, ili komponenta cjeline", dok riječ 'constitutive', koja nije u Ustavu BiH, znači "imati moć ili autoritet da nešto konstituiše, uspostavi ili donese." Dakle, narodi su samo konstituenti, tj. stanovnici cjelovite i nedjeljive države", zaključili su u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije