Institut RS traži ko će uništiti 55.000 vakcina protiv koronavirusa

0
Radiosarajevo.ba
Institut RS traži ko će uništiti 55.000 vakcina protiv koronavirusa
Foto: EPA-EFE / Cjepivo AstraZeneca

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske raspisao je javni poziv za usluge preuzimanja, skladištenja i konačnog zbrinjavanja medicinskog, hemijskog i farmaceutskog otpada, a u sklopu ovog posla biće uništeno i 55.000 vakcina protiv virusa korona kojima je istekao rok.

"Do sada je istekao rok za 55.000 doza vakcina AstraZeneca, koje su, kad su donirane, imale rok trajanja od 30 do 60 dana", istakli su iz Instituta.

Javni poziv je koncipiran na način da se po potrebi sukcesivno uništava medicinski otpad, a po osnovu jedinične cijene iskazane za kilogram tog otpada, pišu Nezavisne novine.

“Shodno tome, još ne znamo koliko će koštati uništavanje vakcina”, kazali su iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

U obavještenju o nabavci navedeno je da je trajanje okvirnog sporazuma dvije godine, a da je procijenjena ukupna vrijednost okvirnog sporazuma bez PDV-a 49.950 KM. Rok za prijem ponuda odnosno zahtjeva za učešće je ponedjeljak, 27. septembra, u podne.

“Na poziv naručioca, izvršilac će na lokalitetu naručioca (JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske Banjaluka i Regionalni centri Foča, Istočno Sarajevo, Zvornik i Trebinje) preuzeti otpad te ga transportovati, skladištiti i konačno zbrinuti na lokalitetu za koji ima odobrenje nadležnog ministarstva”, ističe se u obavještenju.

Podsjetimo, u RS istekao je rok za 55.000 vakcina.

Nije isključeno da će se sličan scenarij dogoditi i u FBiH, gdje će 340.183 doze biti neupotrebljive već idućeg mjeseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije