Inspekcija u Sarajevu imala pune ruke posla, iznos kazni 61.500 KM

1
Radiosarajevo.ba
Inspekcija u Sarajevu imala pune ruke posla, iznos kazni 61.500 KM
Foto: KUIP KS / Inspekcija na terenu (Arhiv)

Od stupanja na snagu djelimičnog lockdowna u Kantonu Sarajevo, koji će trajati do ponedjeljka u 7:00 sati, provodeći kontrole pojačanog inspekcijskog nadzora, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS do sada nisu evidentirali kršenje zabrane rada kod ugostiteljskih objekata i hotela kojima je Odlukom Vlade KS obustavljen rad tokom vikenda.

U ranim jutarnjim satima inspektori su po nalogu direktora Uprave i glavne inspektorice Inspektorata sanitarne, zdravstvene, farmaceutske i inspekcije za hranu, izvršili inspekcijski nadzor u ugostiteljskom objektu Metropolis u TC SCC, koji je po navodima nekih portala jutros bio otvoren. Inspekcijskom kontrolom utvrđeno je da gosti u objektu nisu zatečeni, već uposlenici koji su vršili prethodno najavljeno generalno čišćenje objekta, što je potkrijepljeno i fotodokumentacijom”, navodi se u saopštenju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Inspekcijski nadzori s ciljem kontrole poštivanja zaključka Vlade KS, kao i naredbi i preporuka kriznih štabova su u toku na svim općinama Kantona Sarajevo, pri kojima asistenciju inspektorima pružaju policijski službenici MUP-a KS, navodi se između ostalog u saopštenju.

“Napominjemo da od inspekcijskih nadzora nisu izuzete ni djelatnosti na koje se donesena zabrana rada ne odnosi, te su s tim u vezi tokom pojačanih vikend kontrola inspektori u KS izvršili više od 400 inspekcijskih nadzora i do sada, radi utvrđenih nepravilnosti, izdali 55 rješenja o otklanjanju nedostataka, te 31 prekršajni nalog u iznosu od 61.500 KM, najčešće trgovinama i prijevoznicima javnog gradskog prijevoza. Utvrđeni nedostaci odnosili su se na nepoštivanje naredbi i preporuka vezanih za nedostatak covid redara, nepravilno ili nenošenje maski, nedostatak dezinfekcionog sredstva i istaknutih preporuka i oznaka, nedostatak dezobarijere, kao i prekobrojnost kupaca”, saopšteno je.

KUIP se zahvalio svim subjektima nadzora koji su pokazali solidarnost u ovim vanrednim okolnostima, te podsjetio građane, ali i sva pravna i fizička lica, da informacije o eventualnom kršenju mjera na snazi iz nadležnosti ovog organa mogu, tokom 24 sata, prijaviti slanjem poruke putem viber broja 061 160-926, kao i putem E-maila Uprave kuip@kuip.ks.gov.ba, a tokom svakog radnog dana u terminu od 08 do 16:00 sati i na broj 033 770-156.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije