Inspekcija potvrdila: U ovom dijelu BiH trajno se povlači 'Prime' piće sa tržišta

0
Radiosarajevo.ba
Inspekcija potvrdila: U ovom dijelu BiH trajno se povlači 'Prime' piće sa tržišta
Foto:Printscreen / Prime sokovi, ilustracija

Rezultatima laboratorijskih analiza utvrđeno je da deklaracija proizvoda nije usklađena sa važećom zakonskom regulativom.

Inspekcija za hranu Inspektorata bosanskohercegovačkog entiteta RS provodi mjeru povlačenja bezalkoholnog pića "Prime Hydration" sa tržišta, a u skladu sa odredbama Zakona o hrani, potvrđeno je iz Inspektorata ovog entiteta.

Kako je saopšteno, rezultatima laboratorijskih analiza utvrđeno je da deklaracija proizvoda koja je obilježena na jednom od jezika u službenoj upotrebi u RS, nije usklađena sa važećom zakonskom regulativom i sa originalnom deklaracijom, odnosno na istoj nisu navedeni svi potrebni podaci.

Velika podjela u EU: Europski komesar Slovenije postavio hashtag koji je izazvao haos

Velika podjela u EU: Europski komesar Slovenije postavio hashtag koji je izazvao haos

"Također, utvrđeno je da proizvod Prime Hydration koji se po svom sastavu svrstava u hranu obogaćenu nutrijentima, nije upisan u Registar hrane obogaćene nutrijentima, koji vodi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, a što je zakonska obaveza", naveli su u Inspektoratu.

Kako su objasnili, hrana obogaćena nutrijentima je hrana kojoj se dodaju vitamini, minerali i određene druge materije s određenim hranljivim ili fiziološkim efektom koja nije vitamin ili mineral, a svaki subjekat u poslovanju hranom prije stavljanja na tržište hrane za posebne prehrambene potrebe, dodataka ishrani i hrane obogaćene nutrijentima dužan je da podnese Ministarstvu zahtjev za upis hrane za posebne prehrambene potrebe, dodatka ishrani i hrane obogaćene nutrijentima u Registar hrane za posebne prehrambene potrebe, Registar dodataka ishrani i Registar hrane obogaćene nutrijentima.

"S obzirom na navedeno, inspekcija za hranu provodi mjeru povlačenja proizvoda sa tržišta, a u skladu sa odredbama Zakona o hrani kojim je propisano da je zabranjeno stavljati u promet hranu obogaćenu nutrijentima koja nije upisana u odgovarajući registar", rekli su u Inspektoratu.

Na tržištu BiH opasni napitak koji često piju i djeca: Stručnjaci upozoravaju na opasnost

Na tržištu BiH opasni napitak koji često piju i djeca: Stručnjaci upozoravaju na opasnost

Oni su pozvali trgovce da ukoliko do sada nisu informisani o povlačenju proizvoda, da ne čekaju dolazak inspektora, već da samostalno uklone proizvod iz prometa.

"U dijelu ocjene zdravstvene ispravnosti, analizom je utvrđeno da su vrijednosti ispitivanih parametara u granicama referentnih vrijednosti definisanih važećim pravilnicima", navedeno je iz Inspektorata Srpske.

Oni su podsjetili da je kontrolama u prodajnim objektima i prilikom uvoza utvrđeno da se na tržištu Srpske ne nalazi proizvod Prime Energy koji je prethodno zabranjen u Sloveniji i Hrvatskoj, a kod kojeg je utvrđeno da u sebi sadrži "L-teanin" čije prisustvo nije dopušteno u bezalkoholnim pićima.

Također, ranije je republička inspekcija za hranu uputila pet uzoraka proizvoda Prime Hydration na laboratorijsku analizu i ocjenu zdravstvene ispravnosti i usklađenosti deklaracije sa važećim propisima, pišu Nezavisne novine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije