Inspekcija na terenu u Kantonu Sarajevo: Provjeravaju se cijene na tržištu

1
Fena
Inspekcija na terenu u Kantonu Sarajevo: Provjeravaju se cijene na tržištu
Foto: Pexels / Ilustracija

Kantonalni tržišno-turistički inspektori provode pojačane kontrole kretanja cijena na tržištu, u skladu sa odlukama Vlade Federacije BiH i Kantona Sarajevo o mjerama neposredne kontrole cijena u odnosu na propisane marže za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, kao i naftu i naftne derivate.

Navedene kontrole provode se u kontinuitetu, međutim uzevši u obzir aktuelnu situaciju na tržištu i sve učestalije prijave građana, u predstojećem periodu inspektori će posebnu pažnju posvetiti kontroli istaknutih maloprodajnih cijena artikala koji su zatečeni u prodaji, odnosno da li istaknuta maloprodajna cijena artikla odgovara kalkulisanoj maloprodajnoj cijeni istih artikala, te da li je jasno i vidljivo označen proizvod koji je na rasprodaji (cijenom prije i cijenom nakon sniženja).

Ističu da su pravne i fizičke osobe obavezne utvrditi i primjenjivati marže tako da iste ne prelaze visinu marži tih proizvoda u procentualnom iznosu na dan 31. decembra 2020. godine.

Ovo su imena trojice uhapšenih u BiH: Na Tiktoku tvrdili da znaju gdje je nestala Danka (2)

Ovo su imena trojice uhapšenih u BiH: Na Tiktoku tvrdili da znaju gdje je nestala Danka (2)

Ova obaveza odnosi se na pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8 posto m.m, svježa jaja, šećer kristal bijeli, so za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, margarin i biljnu mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje suncokretovo, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, deterdžent za suđe tečni i sapun.

Pored toga, privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu u visini od 0,06 KM po litru derivata, te se privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisuje maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu u visini od 0,25 KM po litru derivata.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove poziva sve subjekte nadzora, a posebno velike trgovačke centre na strogo poštivanje Zakona o unutrašnjoj trgovini, Zakona o zaštiti potrošača, Zakona o kontroli cijena, kao i navedenih odluka, s obzirom da će se za svaku utvrđenu nepravilnost i nezakonitost djelovati isključivo represivno izdavanjem prekrsajnih naloga.

I građane KS pozivaju da sva eventualna odstupanja i promjene cijena prijave nadležnom inspektoratu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Za nepridržavanje donesenih mjera Zakon o kontroli cijena predviđa novčanu kaznu za pravna lica u iznosu od 1.000 KM do 10.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 250 KM do 2.500 KM, te od 500 do 1.500 KM za fizičko lice, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije