Inspekcija češljala pekare, ugostitelje i trgovce: Izdate kazne u visini od 52 hiljade

Radiosarajevo.ba
Inspekcija češljala pekare, ugostitelje i trgovce: Izdate kazne u visini od 52 hiljade
Foto: FUZIP / Pojačane kontrole

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su na području Kantona Sarajevo izvršili 44 inspekcijska nadzora kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju: ugostiteljsku djelatnost, trgovinsku, djelatnost proizvodnje i prodaje pekarskih proizvoda i druge uslužne djelatnosti.

U ovim aktivnostima inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 23 neprijavljena radnika, 13 obveznika koji nisu evidentirali promet, 7 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 6 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa, nepostojanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 12 objekata, a u 24 slučaja izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 52.000,00 KM.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone. Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od 6 mjeseci.

Porezna uprava poziva sve građane da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona prijave Poreznoj upravi.  

Svaka prijava uživat će punu diskreciju, a prijave možete dostaviti anonimno putem:

• e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba,
• SMS poruke na broj mobitela 061 724 610,
• besplatnog poziva na broj 080 020 333, i
• pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije