Inicijativa: Ujediniti turizam bivše Jugoslavije

Radiosarajevo.ba
Inicijativa: Ujediniti turizam bivše Jugoslavije

 

Predstavnici nacionalnih turističkih organizacija i turističkih agencija zemalja bivše Jugoslavije na sastanku u Beogradu pokrenuli su inicijativu za zajednički nastup u cilju povratka popularnosti turizma u regionu.

U cilju formiranja zajedičkog turističkog proizvoda, u Privrednoj komori Srbije (PKS) danas se održava sastanak predstavnika komora, nacionalnih turističkih organizacija i asocijacija turističkih agencija Hrvatske, BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

Predstavnik Sektora za turizam Privredne komore Srbije Zoran Novaković je u izjavi za agenciju Anadolija rekao da je tokom posljednjeg sajma turizma u Beogradu formirana radna grupa koja će raditi na turističkom proizvodu regiona. Prema njegovim rječima, ovo je pokušaj da se udruženim snagama turističkih organizacija i agencija zemalja regiona napravi zajednički turistički paket:

“Naš sledeći korak je pravljenje jednog dobrog itinerera, prilagođenog savremenim turistima. Intencija su daleke destinacije poput Kine, Japana, Koreje, Indije... Mislimo da je ova ideja zaista nešto novo u evropskoj ponudi turističkih destinacija.”

Novaković je izrazio očekivanje da će uz podršku evropskih partnera doći do brendiranja ove destinacije, kao i njene prezentacije na nekom od svjetskih sajmova; naglasio je da se predstavnici sektora turizma iz bivše Jugoslavije prvi put nakon 21 godinu udružuju.

Na skupu je iznijet i prijedlog za formiranje mreže nacionalnih turističkih organizacija u koju bi, pored zemalja bivše SFRJ, ušle ostale zemlje regiona, a osnovni cilj bi bio da se predstavljanjem na trećim tržištima povećaju turistički kapaciteti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije