Inicijativa Damira Arnauta već donijela uštedu od 4 miliona maraka

Fena
Inicijativa Damira Arnauta već donijela uštedu od 4 miliona maraka
Foto: Fena / Damir Arnaut

Zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut pozdravlja informaciju Ministarstva finansija i trezora BiH, kojom su detaljno predočene ukupne i pojedinačne uštede ostvarene njegovim zakonom o smanjenju naknada za rad u komisijama nakon 2015. godine kada je taj zakon usvojen. 

Kako je iz priložene tabele jasno vidljivo, prosječne uštede nakon stupanja na snagu ovog zakona iznose milion KM godišnje. Zastupnik Arnaut smatra da je jednim svojim prijedlogom zakona, koji se sastoji od samo dva člana, već ishodio 4 miliona KM ušteda po budžet Bosne i Hercegovine. 

Ovaj zakon je kako navodi, doveo do pravednije raspodjele naknada za rad u komisijama, odborima i drugim radnim tijelima na nivou Bosne i Hercegovine. Naime, dok su pojedinačne naknade u 2015. godini (zadnjoj prije stupanja na snagu ovog zakona) dostizale i cifre od 38.400 KM (Ismet Suljendić), 30.675 KM (Mato Lučić), 24.960 KM (Zoran Tegeltija), 24.950 KM (Alija Aljović), 20.317 KM (Vjekoslav Bevanda), 18.720 KM (Jelka Miličević), 14.365 KM (Enes Obralija) i slično, ukupan iznos godišnjih naknada je ovim zakonom ograničen na 5.708 KM po osobi. Ovaj zakon je, stoga, rezultirao ne samo uštedama već i ukidanjem monopola na članstvo u brojnim komisijama od politički povezanih pojedinaca. 

Uzimajući u obzir ove konkretne i opsežne uštede, zastupnik Arnaut se nada da će dovoljan broj zastupnika na sjednici Predstavničkog doma PSBiH u srijedu podržati njegov zakon o smanjenju otpremnina, čime bi se ostvarile dodatne uštede po budžet Bosne i Hercegovine, sredstava preusmjerila u interesu građana, navodi se u saopćenju iz Kabineta ovog poslanika u Predstavničkom domu PSBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije