Imovinska stanja: Agencija opet upozorila CIK

Radiosarajevo.ba
Imovinska stanja: Agencija opet upozorila CIK


Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH nastavila je upozoravati javnost kako smatra da Centralna izborna komisija BiH nema zakonit pravni osnov da na predstojećim lokalnim izborima objavljuje skenirane izjave o imovinskom stanju kandidata i izabranih članova organa vlasti na svojoj službenoj internet stranici.

U odgovoru na pitanje novinske agencije Fena, iz Agencije za zaštitu ličnih podataka kažu da je svrha objavljivanja izjava o imovinskom stanju za izabrane zvaničnike/kandidate sa stanovišta CIK-a BiH činjenje dostupnim javnosti podataka u skladu sa članom 15.9. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Međutim, analizom ovog člana, Agencija je utvrdila da se objavljivanje ličnih podataka o ukupnom imovinskom stanju na službenoj internet stranici vrši suprotno svrsi i principima obrade ličnih podataka.

Istovremeno, Centralna izborna komisija BiH, kako je za portal Radio Sarajevo potvrdila glasnogovornica ove institucije Maksida Pirić, CIK će i dalje na svojoj internet stranici imati imovinske kartone izbornih kandidata. Opetovane navode Agencije danas Pirić nije htjela komentirati.

Podsjećamo, CIK je nakon prošlogodišnjeg rješenja inspektora Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH - o istom pitanju - pokrenuo upravni spor na Sudu BiH kojeg je i dobio. Agencija je potom Apelacionom odjeljenju istog suda uložila zahtjev za preispitivanje presude Suda BiH.

Do rješenja po zahtjevu, iz Agencije za zaštitu ličnih podataka ističu:

„Članom 15.9 Izbornog zakona BiH je propisano da CIKBiH omogućava da obrasci koji sadrže izjave o ukupnom imovinskom stanju budu dostupni javnosti. Navedenom odredbom nije propisano da se dostupnost obezbjeđuje davanjem mogućnosti uvida u izjave o ukupnom imovinskom stanju putem službene web stranice. Izborni zakon BiH ne propisuje niti iz njega proizilazi koja je svrha objavljivanja izjava o imovinskom stanju“.

Javnim objavljivanjem putem internet stranice izjava o ukupnom imovinskom stanju kandidata ugrožava se pravo na privatnost kako njih samih tako i osoba koje su obavezni navesti u obrascu izjave a to su njihov bračni drug, djeca i članovi njihovog domaćinstva koje zakonski izdržavaju i drugo. Ugrožavanje privatnosti, navode u Agenciji, u većoj mjeri je izraženo u pogledu objave podataka za kandidate koji nakon izbornog procesa ne budu izabrani, a pristup o njihovom ukupnom imovinskom stanju omogućen je praktično svima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije