Sabor IZ u BiH / Imenovane nove muftije za Sarajevo i Ljubljanu

29. 05. 2021. u 17:16:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U Sarajevu je danas održana šesta redovna sjednica Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, najvišeg zakonodavnog organa Islamske zajednice.

Sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Sabora Safet Softić, prisustvovao je dovoljan broj sabornika za kapacitet odlučivanja.

S obzirom da su nakon izbora aktuelnog sastava Sabora dvojica sabornika u međuvremenu preminula, na današnjoj sjednici su izabrana dva nova člana, koji su odmah potom položili i zakletvu pred predsjednikom i prisutnim sabornicima.

Sabor je danas prihvatio i prijedlog reisu-l-uleme za razrješenje dvojice muftija, sarajevskog i slovenačkog. Dosadašnji sarajevski muftija prof. dr. Enes Ljevaković još ranije je izabran za zamjenika reisu-l-uleme, dok je dosadašnji slovenački muftija prof. dr. Nedžad Grabus, preimenovan za novog sarajevskog muftiju.

Sabor je, također, prihvatio prijedlog reisu-l-uleme da se za novog slovenačkog muftiju imenuje mr. Nevzet Porić.

Na sjednici su razmatrani i usvojeni izvještaji o radu organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu: Izvještaj reisu-l-uleme, Izvještaj Vijeća muftija i Izvještaj Rijaseta Islamske zajednice. Razmatran je i usvojen i Finansijski izvještaj organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu.

"Uvažavajući činjenicu epidemije koronavirusa koja je bila u prošloj godini i koja je još uvijek oko nas, Rijaset je ostvario i određene uštede sredstava u budžetu, te je danas ponudio prijedlog utroška tih sredstava koja su prenesena u ovu godinu", kazao je Sofić.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravila o ustanovama Islamske zajednice. Sabor je raspravljao i o drugim pitanjima iz svoje nadležnosti, te o pitanjima koja su inicirali pojedini sabornici.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)