Državljani BiH koji ulaze u zemlju samo sa ličnom kartom moraju platiti 200 KM

7
N. Ka.
Državljani BiH koji ulaze u zemlju samo sa ličnom kartom moraju platiti 200 KM
N1/Printscreen / Svevlad Hoffmann

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine polovinom prošlog mjeseca donijelo je odluku po kojoj državljani BiH koji budu ulazili u svoju zemlju bez pasoša, bit će izdat prekršajni nalog, odnosno morat će da plate 200 KM.

"To je rezultat odluke Vijeća ministara koju je donijelo 16. septembra, kojom je derogirana prethodno donesena odluka o uvjetima ulaska stranaca u BiH. U prethodnoj odluci se jasno navodilo da državljani BiH mogu ulaziti na teritoriju svoje države i uz prezentaciju osobne iskaznice.

Ne odnosi se ovo samo na one koji posjeduju dvojno državljanstvo, nego općenito za sve državljane BiH koji eventualno nemaju uz sebe važeću putnu ispravu, a imaju osobnu iskaznicu, njima je omogućen ulazak u BiH, ali oni onda potpadaju pod odredbe Zakona o putnim ispravama i čine prekršaj, pa im se u skladu sa tim izdaje prekršajni nalog", kazao je Svevlad Hofman, savjetnik direktora Granične policije BiH za Radiosarajevo.ba.

Svevlad Hoffman - undefined

N1/Printscreen: Svevlad Hoffman

Novo pravilo stupilo je na snagu polovinom septembra. Po Zakonu o ličnoj karti, državljani BiH mogu da je koriste za prelazak državne granice u određenim okolnostima i pod uslovima utvrđenim međunarodnim sporazumom BiH sa drugim državama.

"Ova odluka se ne odnosi na one zemlje sa kojima BiH ima sporazum o međusobnom priznavanju osobnih iskaznica, za te zemlje ostaje isti režim na snazi.

Ovdje se uglavnom radi o osobama sa dvojim državljanstvom koje dolaze iz zemalja EU, dakle to je uglavnom odredba koja može se reći najviše pogađa našu dijasporu", zaključio je Hofman.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije