Imamović: Zahtjevi radnika su opravdani, oni se nalaze u teškom položaju

Radiosarajevo.ba
Imamović: Zahtjevi radnika su opravdani, oni se nalaze u teškom položaju

Zahtjevi radnika su opravdani jer se nalaze u teškom položaju nakon izvršene pogrešne i pljačkaške privatizacije za koju pred sudom još niko nije odgovarao, rečeno je na vanrednoj sjednici Kolegija općinskog načelnika i dodano da vlasnici koji su državne fabrike nelegalno stekli, kao i njihovi saučesnici, nisu kažnjavani za neizvršenje obaveza prema državi i radnicima. 

˝Radnici se nalaze u veoma teškom položaju, mnogi su u stanju gladi. Tome ima više uzroka, ali glavni uzrok je pljačkaška privatizacija˝, kazao je načelnik Općine Tuzla, Jasmin Imamović, i dodao: ˝Još niko, i pored mora prijava, pred sudom za tu vrstu pljačke, nije odgovarao˝, piše Tuzla.danas.info

Istaknuo je da su radnici koji protestvuju opravdano revoltirani jer više ne mogu dočekati pravdu od organa sudstva. Od suda zahtijevaju da ubrza postupke po tužbama radnika i da što prije pristupi izvršenjima već donesenih i izvršnih odluka. ˝Sve ovo dovelo je do porasta nezaposlenosti i sve je više ljudi koji se nalaze u stanju socijalne potrebe i gladi. Tražimo od Vlade TK da izvrši rebalans budžeta i predvidi više sredstava za socijalno zbrinjavanje obespravljenih radnika˝, zaključeno je s vanredne sjednice u ime Općinskog vijeća i Kolegija Vijeća Tuzla. 

Alić: Biti će još teže 

Kako je kazao vijećnik Mensur Alić, Tuzla nije pripremljena za ovakve situacije i građani će doći u još težu situaciju zbog teškog ekonomskog stanja. ˝Treba brinuti kakve će biti posljedice. Ne plašim građane, samo govorim o onome što nas čeka. Mjere smo trebali poduzimati na vrijeme. Ovo je nevidljiva korupcija˝, istakao je, između ostalog, Alić. Sjednici su prisustvovali i predstavnici Doma zdravlja Tuzla, Univerzitetskog kliničkog centra, te Ministarstva unutrašnjih poslova TK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije