Imamović predstavio prijedlog preustroja FBiH: Najveći protivnici SDA i HDZ

Fena
Imamović predstavio prijedlog preustroja FBiH: Najveći protivnici SDA i HDZ
Arhiv / Jasmin Imamović
Trenutno administrativno uređenje nezadrživo nas gura u bankrot, a jedini izlaz iz te situacije je racionalizacija Federacije BiH, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović u subotu u Mostaru.

Imamović je na sesiji udruženja Hercegovački forum predstavio svoj plan racionalizacije Federacije BiH koji podrazumijeva, među ostalim, ukidanje sudske, izvršne i zakonodavne vlast u županijama.

"U Federaciji BiH imamo 142 ministra, 142 sekretara ministarstava, tri stotine pomoćnika ministara, preko 300 savjetnika ministara, 11 premijera, nekoliko stotina dobro plaćenih skupštinskih zastupnika, a skupštine imaju više od hiljadu plaćenih komisija i odbora, imamo i 35 nebudžetskih fondova, za mirovine, ceste, zdravstvo...", kazao je Imamović.

Po njegovim riječima, takvo državno uređenje konzumira veliki dio javnih prihoda, a dok se ne smanji javna potrošnja neće biti povećanja stope zaposlenosti niti povećanja plaća i mirovina.

"Moja inicijativa se svodi na četiri tačke. Prva je zadržati kantone kao ustavnu kategoriju i teritoriju. Druga je ukinuti izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast u kantonima i skoro sve nadležnosti podijeliti između federalne i lokalne razine", pojasnio je Imamović.

Treća tačka predviđa zamjenu 35 vanbudžetskih fondova s pet fondova u kojima bi Ustavom bila zagarantirana nacionalna i kantonalna zastupljenost u upravljačkim strukturama, dok se u četvrtoj tački predlaže proširenje Vlade Federacije BiH s deset ministarstava, za svaku županiju po jedno ministarstvo.

"Ti ministri sjedili bi u svojim kantonima i sudjelovali na sjednicama Vlade FBiH u Sarajevu i Mostaru. Dakle, s deset federalnih ministara zamijenili bi postojećih 140 kantonalnih", istaknuo je Imamović.

Tuzlanski gradonačelnik kazao je kako bi se ovakvim uređenjem Federacije BiH centralizirala sredstva, ali bi se decentraliziralo odlučivanje.

"U tijelima koja odlučuju bio bi minimalno barem po jedan predstavnik kantona bez obzira na njegovu veličinu. Time bi omogućili potpunu regionalnu i nacionalnu ravnopravnost", kazao je.

Svoju inicijativu Imamović je u proteklom razdoblju predstavio velikom broju načelnik i gradonačelnika koji je, po njegovim riječima, mahom podržavaju, a smatra da su najveći protivnici vladajuće stranke - SDA i HDZ BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije