'Imamo većinu da smijenimo Lagumdžiju'

Radiosarajevo.ba
'Imamo većinu da smijenimo Lagumdžiju'


Predsjednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da u parlamentu Bosne i Hercegovine postoji većina koja može izglasati smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije.

On je naveo da još nije razgovarano o tome ko bi sve podržao Lagumdžijinu smjenu u državnom parlamentu, ali da će to pitanje vrlo brzo biti otvoreno.

"Uz 13 glasova predstavnika iz RS-a i devet plus tri glasa iz Federacije BiH, jasno je da postoji većina koja može da smijeni Lagumdžiju", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci nakon sastanka s predstavnicima Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a.

Upitan da li bi Lagumdžijina smjena značila i formiranje nove vladajuće koalicije na državnom nivou, on je kazao da su "takve stvari sasvim normalne u demokratskim društvima".

Osvrćući se na Lagumdžijinu izjavu da neće njemu podnositi ostavku, Dodik je rekao da Lagumdžija s njim lično nema problem i da i ne treba njemu podnositi ostavku.

"On ima problem s Ustavom BiH i to je pitanje preko kojeg mi nećemo preći", poručio je on.

'Mjesto bi trebalo pripasti Srbima'

Komentirajući izjavu člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića da bi nakon Lagumdžijine eventualne smjene mjesto bh. šefa diplomatije trebalo pripasti Srbima, Dodik je rekao "da bi tako trebalo biti po redu stvari".

"Mi smo prihvatili kompromis Lagumdžijinim imenovanjem samo zato da se ne ponavljaju stvari kao što je to bilo u vrijeme Svena Alkalaja, a Lagumdžija je, iako je dao obećanje, radio drugačije. Ipak, imenovanje Srbina na funkciju ministra vanjskih poslova značilo bi prekompoziciju sastava Vijeća ministra, a mislim da to nije primarno u ovom trenutku", naveo je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije