Imaju li trgovci/kinje pravo na proslavu 1. maja?

Radiosarajevo.ba
Imaju li trgovci/kinje pravo na proslavu 1. maja?

Radnici trgovine i uslužnih djelatnosti u BiH ni ove godine nemaju pravo da proslave 1.maj - kaže se u saopćenju Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

Tim povodom u nedjelju će biti objavljena publikacija 'Crno-bijeli svijet radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH: Lične ispovjesti članova STBIH o borbi za njihova prava'.

U saopćenju STBiH  kaže se i ovo: "Iako trgovina predstavlja jednu od osnovnih privrednih djelatnosti u Bosni i Hercegovini koja ostvaruje najveće prihode i rashode u državi - te time značajno utiče na ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta - radnici u trgovinama imaju najlošije uslove rada u poređenju sa radnicima iz drugih sektora. Mnogi poslodavci – ne samo privatne firme nego i javna preduzeća - svojim radnicima ne isplaćuju plate više mjeseci, ne uplaćuju im doprinose za PIO/MIO, regres za godišnji odmor, naknade za topli obrok i prevoz.

Kod privatnih poslodavaca, umjesto osmočasovnog radnog vremena, radnici rade i po dvanaest sati, ne plaća im se noćna smjena, kao ni prekovremeni rad. Veliki broj zaposlenika nema sklopljeni ugovor o radu sa poslodavcem i rade na 'crno'. Oni radnici koji se sindikalno organizuju i javno usprotive ovakvim uslovima rada često dobiju i otkaz. Sindikalni povjerenici, kojem poslodavac po zakonu ne može dati otkaz bez odobrenja entitetskog ministra rada, ostaju bez posla i godinama se bore po sudovima da se vrate na posao. Ovakvih predmeta na sudovima ima na hiljade.

Reakcije povodom ovakvih kršenja prava – općenito a i u pojedinacnim slučajevima – od strane nadležnih institucija, posebno entitetskih i kantonalnih ministarstava za rad, agencija za privatizaciju, i inspekcija rada - ili nema ili značajno kasne. Često radnici ukazuju i na probleme korupcije u ovom pogledu, odnosno uvezanosti poslodavaca sa predstavnicima vlasti, ali tužilaštva ne pokreću istrage. Bojeći se posljedica, mnogi radnici ne smiju javno da govore o uslovima u kojima rade niti da se udruže u sindikat kako bi ih zaštitio, te time nastavljaju da rade u nehumanim i nedostojanstvenim uslovima."

U cilju poboljšanja uslova u kojima rade trgovkinje i trgovci, Sindikat trgovine proveo je istaživanje 14 ličnih priča radnika koje su objavljene u pomenutoj publikaciji. One otkrivaju ne samo kršenja prava radnika od strane poslodavca nego i korupciju, kriminal, nepotizam, potkupljene sindikate i malverzacije u procesima privatizacije.  Ova aktivnost Sindikata organizuje se u sklopu obilježavanja 1.maja – Međunarodnog praznika rada - na koji nažalost radnici i radnice u trgovinama i ugostiteljskim objektima ponovo ni ove godine nemaju pravo. 

Sindikat trgovine i usluznih djelatnosti BiH predstavlja oko 10.000 svojih članova odnosno radnika iz svih dijelova BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije