Ima li pravde za Rome

Radiosarajevo.ba
Ima li pravde za Rome

Foto: radiosarajevo.ba

Dopunjeno u 12:35

Oko stotinu pedeset tuzlanskih Roma protestuje u petak pred Vrhovnim sudom Federacije BiH. Razlog protesta je činjenica da je čovjek koji je priznao ubistvo Fehima Alića iz Tuzle trenutno na slobodi zahvaljujući odlukama glavnog kantonalnog tužioca Tuzlanskog kantona Šesenama Ćosića.

Priznao ubistvo, ali je na slobodi

Fehima Alića (34) ubio je, prema optužnici i vlastitom priznanju, Hidanović Jasmin, sin Sabahudina Mehičića zvanog Kadrija 25. augusta ove godine u Tuzli. Mehičić, koji je promijenio ime i prezime zbog optužnica u Njemačkoj, kako kaže Faruk Balijagić, advokat Alićeve porodice, posuđivao je pare Edinu Pandžiću Dini, uposleniku ubijenog, od čega je sve i krenulo.

Uz Jasmina Hidanovića kao saučesnici u ubistvu optuženi su spomenuti Mehičić, te Miki Hidanović i Nerdžada Hidanović, drugi sin i supruga Mehičića.

J. Hidanović je prvobitno optužen za ubistvo pred Kantonalnim sudom u Tuzli, što je i sam priznao. Međutim, kantonalni tužilac Šesenam Ćosić donosi odluku koja optužuje Hidanovića za saučešće u tuči. Rezultat takve odluke je da je Hidanović pušten na slobodu jer pritvor za krivično djelo učešća u tuči ne može biti duži od tri mjeseca.


Tuzlansko tužilaštvo zatim Hidanovića optužuje za ubistvo i traži produženje pritvora, za šta je nadležan Vrhovni sud Federacije. No, Vrhovni sud ne produžuje pritvor Hidanoviću jer je nejasno za šta se tereti: za ubistvo ili učešće u tuči.

"Tražimo drugog tužioca"

Predstavnici Roma iz Husina kod Tuzle, predvođeni majkom i suprugom ubijenog Alića, u petak su se u toku protesta sastali s predsjednikom Vrhovnog suda FBiH Amira Jaganjca. Jaganjac se nakon sastanka obratio predstavnicima medija i okupljenim građanima priznajući da su odluke tužitelja Ćosića nelogične, ali da su zahtjevi porodice Alić u nadleštvu glavnog federalnog tužitelja.

„Vrhovni Sud će danas staviti Hidanovića u pritvor. Jer po zakonu o krivičnom postupku odluku o pritvoru nakon tri mjeseca ispituje Vrhovni sud. Mi tražimo delegiranje drugog tužioca s područja Federacije BiH, jer očito je Esenam Ćosić potplaćen. Tražimo drugog tužioca u kantonalnom tužilaštvu u Tuzli ili, još bolje, prenošenje slučaja na drugi kantonalni sud, možda u Sarajevu“, izjavio je advokat porodice Alić Faruk Balijagić.

Okupljeni Romi ogorčeni su odnosom i postupcima kantonalnog tužitelja. Uvjereni su da je posrijedi korumpiranost i diskriminacija Roma. Alić je, kako tvrde, bio uzoran građanin koji je vodio svoju malu tvornicu PVC stolarije. Osjećaju se prevarenim i nesigurnim.

„Država je na strani lopova. Zahtijevamo da ubica ide u zatvor. Ne može biti na slobodi. Fehim je mlad i zelen otišao u zemlju. Ne može ubica biti na slobodi“, kaže Mršić Hamša, komšinica ubijenog.

Ubili su nedužnog čovjeka, našeg Fehima

U cijelom pravnom haosu, porodičnoj tragediji i nezavidnom položaju husinskih Roma izdvaja se slučaj Edina Pandžića zvanog Dino. Vidno potresen, plačući, Dino priča:

„Sve je krenulo od kamatarenja. Mene su kamatarili a ubili su nedužnog čovjeka. Bilo je nenormalno, uzimali su mi dušu, 1000 posto kamate su uzimali. Došli su i tražili pare, Fehim je htio da me zaštiti, izgubio je glavu. Svjedočio sam na sudu. Tužitelj je napravio veliku nepravdu. Nisu me ništa konkretno ispitivali. Samo su pitali da li želim da oni budu osuđeni. Strahujem za sebe i za svoju obitelj. Krenulo je od 1800 doguralo je na 45.000 KM, za šest-sedam mjeseci. Vraćao sam dug kroz kamate. Vratio sam 45.000 i još sam mu dužan. On se meni više ne javlja. Jesu dolazila neka auta, kružila oko moje kuće, ali ne znam ko je. Loše se osjećam. Loše. – jer je ubijen“


Tragična priča Dine Pandžića (Foto: radiosarajevo.ba)


Dino je ogorčen vlastima ove zemlje i kaže da je teško ne pomisliti da bi se drukčije postupalo da nisu u pitanju Romi: „Pravosuđe je nepravedno. U ovoj državi je katastrofa. Roditeljima sam dušu izvadio, prijateljima isto. Radio sam dan-noć da bih to vratio. Mislio sam da ću se izvući, ali nisam, na kraju je čovjek stradao.“

I Dinina majka, Fatima Pandžić, plačući priča o Fehimu i ubistvu:

„Za ubistvo Fehima Alića uzrok je moj Edin kojeg je Kadrija (otac optuženog, op. a.) kamatario i dušu mu uzeo. Edin je Fehima volio kao brata, a i on njega. I svi smo ga voljeli kao rođeno dijete. Bol nosim sa sobom uvijek. Oni su tukli moje dijete, tukli ga, vezali, htjeli su da ga zapale. Fehim ga je htio zaštiti. Ubili su nedužnog čovjeka, našeg Fehima.“

Husinski Romi nastavljaju na hladnoći i snijegu protestirati pred zgradom Vrhovnog suda Federacije BiH. Očekuju pozitivnu odluku glavnog federalnog tužioca Zdravka Kneževića. Izvikujući „Sudije lopove“, „Pravda za Fehima“… držeći transparente na kojima se pitaju „Zašto nema pravde za Rome“. I to dan nakon Međunarodnog dana ljudskih prava.

Federalno tužilaštvo će provesti internu istragu

Advokat Faruk Balijagić potvrdio je u petak kasnije da je nakon sastanka sa glavnim federalnim tužiocem donesena odluka da se istraga za ubistvo Fehima Alića proširuje i na Sabahudina Mehičića zvanog Kadrija i na majku Nerdžadu Hidanović.

Federalno tužilaštvo će provesti internu istragu u Kantonalno tužilaštvu u Tuzli kako bi se uvidjeli razlozi propusta zbog koji je došlo do prekvalifikacije krivičnog djela što je izazvalo puštanje na slobodu.

kenan, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije