Iliji Jurišiću 12 godina zatvora

Radiosarajevo.ba
Iliji Jurišiću 12 godina zatvora
Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo je u ponedjeljak Iliju Jurišića na 12 godina zatvora za napad na "Tuzlansku kolonu" u maju 1992. godine.

Tužilaštvo za ratne zločine tereti Jurišića za krivično djelo upotreba nedozvoljenih sredstava borbe prilikom napada na kolonu JNA u Tuzli, 15. maja 1992. godine.

Prema optužnici u napadu na vojnu kolonu ubijen je najmanje 51 vojnik, a najmanje 50 ih je ranjeno, saopšteno je iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

Ilija Jurišić uhapšen je 14. maja 2007. godine na beogradskom Aerodromu “Nikola Tesla”, po međunarodnoj potjernici.

Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo je taj predmet od Vojnog tužilaštva u Beogradu, 2004. godine, a suđenje je počelo 22. februara 2008. godine.

Jurišić je negirao sve navode optužnice, ističući da je on samo prenio naređenje "na vatru uzvratiti vatrom", prenosi Srna.

Jurišiću je danas pritvor produžen a u kaznu će biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 11. maja 2007.

Presuda Sudskog vijeća i njeno obrazloženje doslovce su prepisani iz optužnice, prenose bh. mediji.

Jurišićeva odbrana uložiće žalbu na presudu.

Reakcije:

60 minuta: Ilija Jurišić - prva postdejtonska žrtva srbijanskog pravosuđa i domaće vlasti

Komentirajući presudu Iliji Jurišiću u ovom, kako tvrdi, klasičnom kafkijanskom procesu, magazin "60 minuta" nazvao ga je prvom postdejtonskom žrtvom srbijanskoga pravosuđa i nesposobnih domaćih vlasti.

"Ilija Jurišić se stradao samo zato što ni u ratu nije pristao da bude fašista", rekao je Bakir Hadžiomerović.

Svoju sudbinu nije vezao ni za jedan od dva HDZ-a, pa se njegova sudbina nije puno ticala državnog ministra pravde, Bariše Čolaka.

Predstavnici Općine Tuzla razočarani
Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović i predsjedavajuća Općinskog vijeća Tuzla Nada Mladina poraženi su činjenicom da je nevin čovjek Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvorske kazne, prenosi Fena.

"Kada je presuda izrečena bili smo totalno poraženi. Niko od svjedoka optužbe nije teretio Iliju Jurišića. Dakle sve je bilo jasno da se radi o čovjeku koji nije kriv. U presudi je navedeno sve ono što je tužitelj naveo. To samo po sebi govori da je presuda Jurišiću donesena onoga dana kada je uhapšen, ali je danas saopćena“, kazala je predsjedavajuća općinskog Vijeća Tuzla Nada Mladina.

Predstavnici Općine Tuzla, koji su pratili izricanje presude, kazali su da je Ilija Jurišić bio vidno razočaran presudom, koliko su, kako navode, mogli vidjeti kroz zamućeno staklo, ali ih je pozdravio dizanjem ruke kada su mu vezali ruke lisicama i vodili ga u pritvor".

Predstavnici Općine Tuzla najavili su da će odbrana podnijeti žalbu u roku od 30 dana, te da će u saradnji s Fondacijom „Istina, Pravda, Pomirenje“ vidjeti šta još mogu uraditi kao jedna lokalna zajednica jer je država BiH zakazala.

„Država BiH učinila je veliku nepravdu prema Iliji Jurišiću. Njene institucije su zakazale i nisu učinile gotovo ništa kako bi se on spasio“, navodi načelnik Tuzle Jasmin Imamović, prenosi Fena.

Muratović: Pokušaj optuživanja žrtve
Današnja presuda Iliji Jurišiću, kojom je osuđen na zatvorsku kaznu od 12 godina, predstavlja političku odluku koja nema nikakve veze s pravom i pravdom, kazao je danas Feni naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Sarajevo, Rasim Muratović.

On je naglasio da presuda nije samo pokušaj relativiziranja zločina, već i pokušaj optuživanja žrtve, što se u nauci zove "blaming the victim".

"Ovo je posljednja faza genocida, i to je stav Instituta u ovom trenutku", istaknuo je Muratović.

SDP: "Crna mrlja srbijanskog pravosuđa"
Presuda Ilija Jurišiću predstavlja nastavak srbijanske državne politike iz devedesetih godina prošlog vijeka i brutalne agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Ovim činom zvanični Beograd pokušava presudom nevinom čovjeku nadomjestiti sve presude međunarodnog i pravosuđa u regionu protiv politčkog, vojnog i policijskog vrha Republike Srbije.

SDP poziva srbijanske državne vlasti da se umjesto progona nevinih građana druge, suverene i nezavisne države fokusiraju na provođenje svojih međunarodnih obaveza i u skladu sa presudom Međunarodnog suda pravde u Haagu uhapse i privedu Ratka Mladića odgovornog za jedini genocid počinjen u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

SDP također poziva državne organe Bosne i Hercegovine, koji i sami snose odgovornost za presudu Jurišiću, da konačno stanu u odbranu svojih sugrađana koji su prepušteni na milost i nemilost srbijanskom pravosuđu, navodi se u saopćenju iz ove stranke.

UG Front: "Skandalozna presuda u zemlji koja je izvršila agresiju na BiH"
Udruženje građana „Front“ iz Tuzle presudu Iliji Jurišiću nazvalo je skandaloznom.

U Frontovom priopćenju za javnost nadvodi se da je presuda izrečena bez ijednog relevantnog dokaza za počinjeno kazneno djelo ratnog zločina koje mu se stavlja na teret.

„Ova skandalozna presuda donesena je po nalogu političkih organa zemlje koja je izvršila agresiju na BiH i počinila neviđene zločine. Front poziva nadležne organe u BiH da hitno donesu odluku o raspisivanju međunarodnih potjernica za sve državljane Srbije koji su u toku agresije na BiH bili na bilo kojoj funkciji u Srbiji“, stoji dalje u priopćenju.

Front je također zatražio podizanje optužnice protiv vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija Kačavende zbog, kako se navodi, poticanja na činjenje ratnih zločina.

Iz ove nevladine organizacije pozvali su Skupštinu Tuzlanskog kantona da donese odluku o proglašenju Vasilija Kačavende, srbijanskog tužitelja za ratne zločine Vladimira Vukčevića i predsjednika Srbije Borisa Tadića, nepoželjnim osobama na području Tuzlanskog kantona, prenoai Fena.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH: Povrijeđena prava Ilije Jurišića
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH sa žaljenjem je primilo vijest da je Vijeće okružnog suda u Beogradu danas osudilo državljanina BiH Iliju Jurišića na 12 godina zatvora.

"Smatramo da od procedure pritvaranja do načina vođenja istražnih radnji i spornih okolnosti utvrđivanja odgovornosti – sve upućuje na pristrasnost u provođenju sudskog procesa protiv Ilije Jurišića, odnosno političku režiju i šire političke motive ovog slučaja," saopćeno je iz kabineta ministra.

Ukupan proces vođen protiv Jurišića, u situaciji izrazito pogoršanog njegovog zdravstvenog stanja, ide, ističu iz Ministarstva, na štetu vladavine prava i utvrđenih činjenica u pogledu postupanja Ilije Jurišića 1992. godine.

"Smatramo da postoji opravdana bojazan da su povrijeđena ljudska prava Ilije Jurišića u svim fazama vođenja ovog postupka, posebno u pogledu osuđujuće presude", saopćeno je.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH vjeruje da će odbrana Ilije Jurišića u narednoj fazi, koristeći pravo žalbe višim sudskim instancama, posebno Evropskom sudu za ljudska prava, dokazati punu istinu u vezi sa slučajem Jurišić i njegovu nevinost, prenosi Fena.

Vlada TK: Šokantna presuda
Vlada Tuzlanskog kantona nazvala je šokantnom osuđujuću presudu Iliji Jurišiću. U reagiranju na spomenutu presudu Vlada TK navodi da se teško „oteti utisku kako je ovakva presuda donesena pod pritiscima i u svrhu određenih političkih interesa“.

„Bez obzira na sve duboko vjerujemo u pravdu i izražavamo uvjerenje da će u postupku po žalbi stručni tim obrane Ilije Jurišića dokazati njegovu nevinost. Iliji Jurišiću i njegovoj obitelji upućujemo podršku u ovim izuzetno teškim trenucima“, navodi se u reagiranju iz Vlade TK.

LDS zgrožen presudom
LDS, kao i mnogi drugi u BiH i svijetu, zgrožen je presudom Okružnog suda u Beogradu Iliji Jurišiću, saopćeno je iz Press službe te stranke.

"Od početka ove sudske farse sumnjali smo da će ovo suđenje završiti kako je i počelo i trajalo, besmislenim hapšenjem, besmislenim procesom i besmislenom presudom. Ova presuda prije svega pokazuje koliko je srbijansko pravosuđe zavisno, odnosno kako je ogroman utjecaj politike na njega", navodi se u saopćenju.

Cijeli proces od hapšenja Ilije Jurišića pa sve do današnje presude pokazuje, kaže LDS, koliko je karikaturalna bh. aktuelna vlast i u najmanju ruku traži najhitniju ostavku ministra pravde BiH koji i u ovom slučaju ima ogromnu odgovornost.

Dodaje se da presuda Jurišiću također demonstrira svu apsurdnost mnogih posljedica rata koje podnosimo od 1995.

"Srbija, zemlja koja je i presudom Međunarodnog suda pravde proglašena krivom za nesprječavanje genocida u BiH, koja je mnogim rezolucijama UN-a i presudama Suda za ratne zločine proglašena agresorom na BiH, ta ista Srbija sudi svojim žrtvama i pritom donosi skandalozne sudske presude kao što je ova Iliji Jurišiću", kaže se na kraju saopćenja LDS-a.

Silajdžić: Plavšićeva dobila manju kaznu
Član Predsjedništva BiH, dr. Haris Silajdžić, najoštrije osuđuje politički proces srbijanskog režima protiv Ilije Jurišića i današnju skandaloznu presudu beogradskog suda u ovom slučaju.

"Ova presuda potvrđuje da je osnovni cilj političkog rukovodstva Srbije da izjednači ulogu Srbije i drugih zemalja u regiji koje su na svojim teritorijama vodile odbrambenu borbu od srbijanske agresije. Šta više, hapšenje Ilije Jurišića, njegov zatvorski tretman u neljudskim uslovima, tok suđenja i izrečena kazna potvrđuju kontinuitet politike Srbije prema Bosni i Hercegovini koju je započeo Slobodan Milošević", rekao je Silajdžić.

Biljana Plavšić, koja je priznala svoju ulogu u najgorim zločinima u Evropi od Drugog svjetskog rata, osuđena nje a kraću kaznu nego onu koju je srbijanski sud izrekao Iliji Jurišiću čiju neumješanost u bilo kakve zločine su potvrdili svi svjedoci.

Društvo za ugrožene narode: Posthumna pobjeda Miloševića
Društvo za ugrožene narode za BiH šokirano je presudom Vijeća Okružnog suda za ratne zločine u Beogradu kojom je Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora zbog napada na kolonu Jugoslovenske narodne armije u Tuzli maja 1992., saopćeno je.

"Ova presuda u montiranom procesu protiv Ilije Jurišića predstavlja posthumnu pobjedu Slobodana Miloševića čija politika u Srbiji još uvijek živi.

Nepodnošljivo je to što je i pored takve politike koja je dovela do agresije i genocida Srbiji omogućen ulazak u EU, dok zemlji koja je najviše patila poput BiH to nije dopušteno", istakla je Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH.

„Žene Srebrenice": Ogorčenost presudom

"Mi preživjele majke Srebrenice opet smo se uvjerile da je u Srbiji još uvijek na snazi ideologija koju je provodio Miloševićev režim '90-ih godina prošlog stoljeća i zbog koje mi i danas, 14 godina nakon genocida, prekopavamo masovne grobnice moleći Boga da pronađemo barem jednu kost svoje nevino ubijene djece", rečeno je u saopćenju ovog udruženja.

Sinan Alić, predsjednik fondacije "Istina Pravda Pomirenje", koja je sve vrijeme bila angažirana na svakoj vrsti pomoći Iliji Jurišiću, ne krije ogorčenje ovakvom presudom.

On dodaje da će advokati čekati pismeno obrazloženje presude nakon čega će uložiti žalbu Vrhovnom sudu Srbije. U slučaju da presuda ne bude ukinuta, bit će podnesena žalba Sudu za ljudska prava u Strazburu.

U Tuzli sutra protesti
Udruženje „Front“, Omladinska organizacija „Oko“, Mladi antifašisti BiH i Udruženje građana „Multi“ Tuzl, pozivali su građane Tuzle na prosvjedni skup u povodu presude Iliji Jurišići.

Sudionici skupa okupit će se sutra u 9 sati ispred Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, odakle će zajedno s proračunskim korisnicima, koji su za sutra najavili štrajk, u prosvjednoj koloni doći do Brčanske Malte, gdje će se održati glavni prosvjedni skup posvećen presudi Suda za ratne zločine Srbije protiv Tuzlaka Ilije Jurišića.

„Pozivamo građane da u što većem broju dođu na skup kako bi izrazili punu podršku žrtvi politike, te poručili domaćim političarima da je vrijeme da odu sa vlasti dok nisu prodali sve patriote ove zemlje“, poručili su predstavnici nevladinih organizacija.
 
Vezano:
Presuda Iliji Jurišiću 28. septembra

Izmijenjena optužnica protiv Ilije Jurišića

Odbijen zahtjev obrane Ilije Jurišića da se pusti na slobudu


radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije