Ilija Cvitanović: "Nikada nećemo koalirati sa Komšićem i DF-om"

9
Fena
Ilija Cvitanović: "Nikada nećemo koalirati sa Komšićem i DF-om"
Radiosarajevo.ba / Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 ocijenio je u četvrtak u Mostaru da je njegova stranka dobila značajno povjerenje na Općim izborima te da će se pozicionirat kao dio vlasti i preuzeti odgovornost u onolikom kapacitetu u kolikom je to povjerenje dobila.

"Ova stranka je parlamentarna stranka na svim razinama. U Domu naroda imamo tri direktna mandata već izabrana, a nadamo se i četvrtom", istaknuo je Cvitanović na konferenciji za novinare.

Kazao je kako će se HDZ 1990, kao dio hrvatskoga nacionalnog kruga još jače zalagati za nacionalne interese, a potporu će dati hrvatskom zajedništvu do rješavanja pune ravnopravnosti hrvatskoga naroda u BiH.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Željko Komšić nakon izbora poslao poruku Borjani Krišto

Željko Komšić nakon izbora poslao poruku Borjani Krišto

Čestitao je kandidatkinji HNS-a Borjani Krišto što je, kako je kazao, napravila odličan uspjeh i za njega iznenađujući rezultat, kao i svima onima koji su joj dali potporu.

"Nažalost, takva potpora i rezultat su ponovno potvrdili ključne činjenice i stanje u BiH. Nikada prije nismo imali samo jednoga kandidata, a i sada, kad smo ga imali, potpuno je razvidno da nemamo mogućnost izabrati člana Predsjedništva iz reda hrvatskoga naroda koji će predstavljati taj narod", rekao je Cvitanović.

Također je naglasio kako njegova stranka i on neće prihvatiti bilo kakvo odustajanje od upornoga inzistiranja promjena Izbornoga zakona i djelomične promjene Ustava koja će provesti sve presude Europskoga suda za ljudska prava i koja će u potpunosti provesti presudu Ustavnoga suda po apelaciji Ljubić.

Tvrdi da ima informacije kako međunarodna zajednica neće dići ruke od BiH i da će se nastaviti razgovori oko tih promjena.

"U krajnjem slučaju, ako ne bude dogovora, nova nametanja i produkt toga moraju biti jedna potpuno nova funkcionalna i ravnopravna BiH, tri konstitutivna naroda i svih građana", naveo je Cvitanović.

Istodobno je pohvalio i odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, rekavši da je uvjeren kako je on upoznat s odnosima u BiH.

"Danas imamo političku stabilnost, nemamo neizvjesnost oko formiranja vlasti, imamo mogućnost napraviti vlast koja će odgovarati volji svih konstitutivnih naroda. Smatram da je ovo dobra odluka koja će odblokirati procese i ubrzati implementaciju rezultata i formiranje vlasti", dodao je čelnik HDZ-a BiH.

On je odgovarajući na novinarske upite, također kazao kako HDZ 1990 neće nikada koalirati sa Željkom Komšićem i DF-om.

Što se pak tiče navoda da im je HDZ BiH prebacio dio glasova, Cvitanović je ustvrdio da "ko gubi ima pravo da se ljuti".

"Niko nam nije dao glas osim našeg naroda", zaključio je prvi čovjek HDZ-a 1990.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije