Ilidža: Prodao 16-godišnju kćerku za 1.500 KM

Radiosarajevo.ba
Ilidža: Prodao 16-godišnju kćerku za 1.500 KM

Samo zahvaljujući brzoj reakciji policije iz Malog Zvornika i Centra za socijalni rad iz Zvornika, 16-godišnja djevojčica s Ilidže, koju je rođeni otac prodao za 1.500 konvertibilnih maraka, spašena je od ropstva.

Djevojčica je, saznajemo, u pratnji svojih "kupaca" pješice prešla u Srbiju, i to preko željezničkog mosta u Karakaju, gdje su svi skupa odsjeli u jednoj privatnoj kafani u pograničnoj zoni na području Malog Zvornika.

Djevojčica je prodata mimo svoje volje, a njeni kupci s beogradskom adresom porijeklom su s juga Srbije. U Zvornik je stigla u pratnji svog oca, koji se, nakon što je primio dogovorenu svotu novca, odmah uputio nazad u Sarajevo.

Jednom od uposlenika kafane, djevojčica i njena pratnja postali su sumnjivi te je o njihovom prisustvu obavijestio policiju, nakon čega su ubrzo bili uhapšeni i privedeni u Policijsku stanicu u Malom Zvorniku, javio je Avaz.

„Centar za socijalni rad u Zvorniku obaviješten je od kolega iz Malog Zvornika da je policija uhapsila maloljetnu bh. državljanku. Riječ je o 16-godišnjoj djevojčici koju je, prema vlastitom priznanju, otac prodao određenim osobama iz Beograda. Mi smo, shodno važećim propisima, odmah prihvatili djevojčicu, s njom obavili razgovor te je smjestili u Sigurnu kuću u Bijeljini. O svemu su obaviješteni nadležni istražni organi, s obzirom na to da je riječ o klasičnoj trgovini ljudima“, kazao je jučer Vukašin Nikolić, direktor Centra za socijalni rad u Zvorniku.

Djevojčica je u razgovoru s ovlaštenim licima priznala da ju je otac već jednom bio prodao u Zenicu za 5.000 maraka. Isto tako, ispričala je i druge detalje vezane uz način na koji je ugovorena njena prodaja. Inače, riječ je o romskoj porodici s adresom prebivališta na Ilidži.

„Stekao se utisak da je djevojčica bila vrlo sretna zbog toga što je spašena prodaje. Dalo se zaključiti da je mentalno zdrava. Za sada raspolažem informacijama da je djevojčica predata u nadležnost Centra za socijalni rad Ilidža te da istražni organi rade svoj dio posla“, kazao nam je Nikolić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije