'Ili će platiti, ili protestujemo ispred Nikšićevog stana'

Radiosarajevo.ba
'Ili će platiti, ili protestujemo ispred Nikšićevog stana'

 

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije Bosne i Hercegovine Avdo Muslimović izjavio je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je vlast u Federaciji donijela moratorij kojim namjerava odgoditi isplatu poljoprivrednih poticaja do kraja juna, tako da poljoprivrednici neće dobiti novac koji im po ovom osnovu duguju iz 2012, ali i s početka ove godine. 

„Ovo odgađanje za nas je neprihvatljivo i danas smo uputili zadnje upozorenje Vladi FBiH u kojem tražimo ukidanje moratorija i trenutni početak isplate poticaja iz zadnjeg kvartala 2012. i prvog kvartala 2013, a u suprotnom ćemo pristupiti radikalnijim mjerama, uključujući organiziranje protesta ispred stana premijera Nermina Nikšića“, istakao je Muslimović, javlja novinska agencija Fena.

Izrazio  je nadu da će isplata početi uskoro, i dodao da im je na zadnjem sastanku premijer Nikšić rekao da u njemu i njegovim saradnicima imaju, ne samo ljude spremne na saradnju, već prijatelje, ali da je kašnjenje isplata pravdao nedostatkom sredstava.

Muslimović je naglasio da i kantonalne vlade provode istu politiku i neisplaćuju poljoprivrednicima sredstva za ove namjene, što je rezultiralo velikim gubicima u poljoprivrednoj proizvodnji: „Savez će seuvijek zalagati za ostvarivanje prava poljoprivrednika u cijeloj Federaciji BiH, bez obzira na to ko bude na vlasti i ko bude ministar poljoprivrede.“

Potcrtao je da imaju pouzdane informacije iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH da je sve spremno za isplatu poticaja, te da se samo čeka ukidanje moratorija da bi Ministarstvu finansija FBiH mogli biti izdati nalozi za isplatu. 

„Po podacima kojim Savez raspolaže, dug iz 2012. na osnovu poticaja iznosi oko 16 miliona KM, a za ovu godinu je planirano 68 miliona KM, od čega još nije isplaćena nijedna marka.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije