Ilegalni migranti pokušali izazvati pobunu u Imigracionom centru

Radiosarajevo.ba
Ilegalni migranti pokušali izazvati pobunu u Imigracionom centru

Osiguranje Imigracionog centra Službe za poslove sa stracima spriječilo je grupu ilegalnih migranata afroazijskog porijekla u jutrošnjem pokušaju izazivanja pobune u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu.

Radi se o NN osobama koje su otkrivene u ilegalnom boravku na teritoriji BiH s ciljem tranzita ka zemljama Evropske unije. Ova grupa ilegalnih migranata ne posjeduje identifikaciona dokumenta niti žele otkriti svoj identitet i zemlje porijekla što onemogućava uspješno okončanje njihove deportacije u matičnu ili zemlju iz koje su došli u BiH.

Zahtjev ilegalnih migranata koji su bezuspješno pokušali izazvati pobunu je hitno puštanje na slobodu, što je protivno imigracionim propisima Bosne i Hercegovine i sigurnosnoj politici naše zemlje. Onog trena kada otkriju svoj identitet i zemlje porijekla bit će pokrenuta procedura njihovog udaljenja iz naše zemlje, a do tada mjera stalnog nadzora, odnosno boravak u Imigracionom centru nema alternativu.

Osiguranje Imigracionog centra je pravovremeno reagiralo te spriječilo ilegalne migrante da sebi nanesu teže povrede i štetu u Imigracionom centru. Ilegalnim migrantima je odmah ukazana hitna ljekarska pomoć kada su i konstatirane lakše tjelesne povrede kod trojice ilegalnih migranata, odnosno ogrebotine koje su sebi nanijeli žicom izvučenom iz kreveta u sobama u kojim su smješteni.

Osiguranje Centra je u vrlo kratkom roku uspostavilo red te uvelo dodatne mjere nadzora nad grupom koja je prekršila pravila ponašanja u Imigracionom centru. Trenutno se u Centru uredno odvijaju sve aktivnosti u skladu sa dnevnim redom i kodeksom ponašanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije