Igre oko Južne interkonekcije: Tuđmanov obavještajac u operaciji protiv SAD-a, BH Gasa i Sarajeva

59
Radiosarajevo.ba
Igre oko Južne interkonekcije: Tuđmanov obavještajac u operaciji protiv SAD-a, BH Gasa i Sarajeva
Foto: Narod.hr / Akrap i Tuđman

Kako bi se opravdale trenutne opstrukcije, odnosno blokade strateški važnog projekta "Južne interkonekcije" u režiji predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragana Čovića, a koje su u posljednje vrijeme dovele do žestokih reakcija zvaničnog Washingtona, ove sedmice je u Mostaru održan skup na kojem je predstavljena studija "Energetska (ne)ovisnost Bosne i Hercegovine i strateško partnerstvo s Republikom Hrvatskom”.

Isključivanje Sarajeva – po svaku cijenu

O tom događaju sinoć je izvijestila i Hrvatska radiotelevizija (HRT)

"Od strateškog je interesa za BiH da se energetske snažnije uveže s Hrvatskom kako bi se oslobodila ovisnosti o ruskome plinu kroz projekt Južne plinske interkonekcije kojim bi upravljala kompanija koja je pod utjecajem kruga NATO-a i EU-a", ocijenjeno je u Mostaru na predstavljanju energetske studije. Prenijela je to Hrvatska novinska agencija (HINA), mediji bliski HDZ-u BiH, kao i desničarski portali u susjednoj Hrvatskoj.

Kako i gdje zamijeniti oštećenu novčanicu u BiH?

Kako i gdje zamijeniti oštećenu novčanicu u BiH?

Studiju je su predstavili Institut za istraživanje hibridnih sukoba iz Zagreba sa dr. Gordanom Akrapom na čelu, zajedno s Institutom za društveno-politička istraživanja (IPDI) iz Mostara, uz, kako je naglašeno, podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) Republike Hrvatske.

Dr. Akrap je ocijenio je kako je iznimno važno BiH povezati preko plinovoda s LNG terminalom na otoku Krku, koji je "nakon ruske agresije na Ukrajinu pokazao stratešku važnost za Hrvatsku", ali postoji ozbiljan uvjet... Po Akrapu, Bosna i Hercegovina "mora steći svoju energetsku neovisnost o ruskome plinu" tako da "operaterom nove tvrtke trebaju upravljati države članica EU i NATO-a preko svojih instrumenata kako bi izvori neovisno od ruskoga plina mogli opskrbljivati sigurno i pouzdano Bosnu i Hercegovinu”.

Na HRT-u je bio nešto precizniji pa je kazao "da je važno da Južnom interkonekcijom ne upravlja BH Gas, kako je predloženo". To je upravo ono što traži Dragan Čović, čiji HDZ BiH insistira na formiranju nove kompanije sa sjedištem u Mostaru. Suprotno stavovima i Washingtona, ali i zdravoj logici. Jer je iskusna sarajevska kompanija u vlasništvu Vlade Federacije BiH (gdje sjede i brojni Čovićevi ministri!) već godinama uključena u aktivnosti u vezi s ovim plinovodom, te bez većih problema sarađivala sa kolegama iz zapadnog susjedstva.

Analiza: Kakva je Putinova uloga u Čovićevoj blokadi "Južne interkonekcije"?

Analiza: Kakva je Putinova uloga u Čovićevoj blokadi "Južne interkonekcije"?

Jasan američki stav

Zanimljivo je da su o tome na korektan način još prije četiri godine pisali i lokalni portali u Posušju, upravo onom gradiću kojem će, kako tvrdi Čović, iz Sarajeva "zavrnuti plin"!?

Stajalište Sjedinjenih Američkih Država jeste da Čovićevi zahtjevi nisu utemeljeni niti racionalni, a kritiku na njegov račun zbog toga je posebnim pismom upućenim na adrese ministara vanjskih poslova Hrvatske i BiH ranije iznio i američki državni sekretar Antony Blinken. Direktno ga je kritizirao i Blinkenov pomoćnik James O‘Brien tokom nedavnog posjeta Sarajevu, podsjeća nas Jutarnji.hr.

"Federacija BiH ima jednu kompaniju za transport plina BH Gas kao što i Hrvatska ima samo jednu kompaniju za transport plina. Čovićev prijedlog da se formira nova kompanija za prijenos, koja trenutno ne postoji, nema zaposlenike, nema iskustva, nema mogućosti da osigura stabilno financiranje, nije održiv i sahranit će ovaj projekt", saopćila je Ambasada SAD-a u Sarajevu.

Uprkos tome dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru dr. sc. Dražen Barbarić je na mostarskom skupu ocijenio kako je "trenutačni plinski operater u Federaciji BiH" kompanija ("BH Gas") koja je "gubitaš i opterećena korupcijom”. Pojasnio je kako je nelogično da kompanija, može biti partner s obzirom na to da je izložena "malignom utjecaju Rusije, Irana i Turske".

Gordan Akrap
Foto: Zagreb Security Forum 2021: Gordan Akrap

Valjda se spominjanjem Turske i Irana želi - Dodikovim rječnikom kazano - upozoriti Washington da je Sarajevo, ipak, samo "Teheran", a sarajevski "muslimani" su, ipak, samo "muslimani", čak i kad HDZ BiH vlast formira s poželjnim partnerima iz "Trojke"!?

Nastranu Ankara i Teheran, kada se već spominje Moskva, zanimljivo bi bilo da je dekan Barbarić podsjetio ko je koliko jučer tražio više "ruskog utjecaja", pozivao i rusku vojsku u Hercegovinu, te ko je "vladar Hercegovine" koji je stigao upravo iz Rusije… Ali, to je već neka druga tema.

Mostarska operacija

Zanimljiva je, pak, cijela pozadina ove "mostarske operacije". Poznato je da se stavovi instituta IPDI često u najmanju ruku podudaraju sa HDZ-om BiH, te da su nerijetko gosti medija bliskim Čoviću i HDZ-u, novi element je uloga Instituta za istraživanje hibridnih sukoba iz Zagreba. Njezin pokretač i predsjednik jeste dr. Gordan Akrap.

Akrap je, zapravo, bio dugogodišnji načelnik Operativne uprave (OA) Hrvatske izvještajne službe (HIS). Riječ je obavještajnoj službi kojom je rukovodio pokojni prof. dr. Miroslav Tuđman, sin prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Prenosimo I New York Times o južnoj interkonekciji: Žestoka kritika upućena Draganu Čoviću

Prenosimo I New York Times o južnoj interkonekciji: Žestoka kritika upućena Draganu Čoviću

Pomoćnik direktora HIS-a bio je dr. Ivo Lučić, ranije bivši načelnik Uprave Sigurnosno informativne službe (SIS), akronim dobro poznat svim mostarskim i hercegovačkim logorašima.

O Akrapovim vezama s HIS-om pisao je i poznati hrvatski novinar Ivica Đikić u Feralu u tekstu pod naslovom "Špijuni i zapjevaj" objavljenom prije više od 20 godina, navodeći da je riječ o istaknutom "operativcu HIS-a" koji je završio u diplomatskoj službi.

Bio je brigadir Akrap i dekan Vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" u Zagrebu, te pripadnik Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), sve do umirovljenja 2017. godine. A potom i član Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija Hrvatskog sabora, do 2020. godine. Posljednje je kritizirano u dijelu hrvatske javnosti zbog mogućeg sukoba interesa. Zanimljivo je da ga je u "moćno Vijeće" ugurao upravo Miroslav Tuđman, koji mu je bio i mentor na doktorskim studijima. Akrap se odužio tako što je posthumno uredio Zbornik radova Miroslava Tuđmana, zajedno s njegovom biografijom, veličajući ga kao tvorca "hrvatske obavještajne zajednice".  

Taj Akrap je posljednjih godina čest gost medija pod kontrolom HDZ-a u Hercegovini. Tamo je nerijetko tvrdio da "velikobošnjački unitaristi pozivaju na rat i nasilje, kao velikosrbi 90-ih". Izjave Bakira Izetbegovića je uspoređivao je s onim Radovana Karadžića! Kazivao da jedan dio bošnjačke politike provodi politiku "putizma", "da je retorika nacional-unitarista jednaka onoj velikosrpske politike", govorio o navodnoj opasnoj podršci Turske i Irana Bošnjacima itd...

Poznati novinar Ivica Puljić tvrdi: 'Dragan Čović na korak od sankcija iz SAD-a'

Poznati novinar Ivica Puljić tvrdi: 'Dragan Čović na korak od sankcija iz SAD-a'

Sudeći po analizi njegovih javnih iskaza, Akrap nerijetko svjesno manipulira činjenicama kako bi izazivao nepovjerenje, strah, pa i mržnju među građanima Bosne i Hercegovine, posebno Hrvata prema Bošnjacima. To, nažalost, plaća njegova domovina, susjedna Hrvatska, a sada je postao i ekspert za plin. Skandalozno je da je, kako je ranije otkrio portal Istraga.ba studiju obavještajca Akrapa - koji tvrdi da "BH Gas" ni za živu glavu ne smije biti dio projekta "Južne interkonekcije" – platilo upravo Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske, čiji je, također, bio službenik.

Naime, ministar Gordan Grlić Radman je prema medijskim navodima u januaru 2023. godine donio odluku o financiranju izrade studije pod nazivom "Energetska (ne)ovisnost Bosne i Hercegovine i strateško partnerstvo sa Republikom Hrvatskom". Iz Budžeta RH za studiju je izdvojeno 65.000 EUR-a.

Toliko o tome da "BiH nema boljeg saveznika od Hrvatske u ovome pitanju”, a Grlić Radman i Zagreb neka objasne Washingtonu i Blinkenu čije naloge izvršava Čović kada "zaustavlja projekt koji umanjuje utjecaj Rusije".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (59)

/ Povezano

/ Najnovije