Igor Stojanović: Poruke iz RS-a da su Srbi antifašisti, a neki drugi fašisti su nenormalne

8
Radiosarajevo.ba
Igor Stojanović: Poruke iz RS-a da su Srbi antifašisti, a neki drugi fašisti su nenormalne
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Igor Stojanović

Povodom Dana pobjede nad fašizmom, 9. maja delegacije svih nivoa vlasti položile su cvijeće na Spomen-parku Vraca.

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović (SDP) govorio je za TV SA o važnosti antifašizma u današnjem društvu.

"Poruke iz RS-a da su Srbi antifašisti, a neki drugi fašisti su nenormalne. Kroz historiju možemo pronaći u svim narodima i fašiste i antifašiste. Imenom i prezimenom se odgovara za svoja djela i to svi treba da zapamte.

Još jedan zemljotres u Hrvatskoj: "Dobro zagrmjelo i streslo"

Još jedan zemljotres u Hrvatskoj: "Dobro zagrmjelo i streslo"

Bosna i Hercegovina je uvijek bila primjer svega onoga što EU želi da postane ujedinjenjem država. Ali posljednjih 30 godina jake nacionalističke i fašističke snage žele podjelu države. Moramo se zajedništvom boriti protiv fašizma", kazao je Stojanović.

Spomen-park Vraca svečano je otvoren 1981. godine kao mjesto odavanja počasti za više od devet hiljada Sarajlija koje su u toku Drugog svjetskog rata ubili njemački nacisti i ustaše. 

Naime, na ovom mjestu su u austrougarskoj tvrđavi na Vracama mučili, strijeljali i vješali sve one čije mišljenje nije bilo u duhu tada rasprostranjenog fašizma i nacizma.

Željko Komšić: 'Osjećam se ponosno jer sam odabrao pravu stranu - biti u Armiji RBiH'

Željko Komšić: 'Osjećam se ponosno jer sam odabrao pravu stranu - biti u Armiji RBiH'

Nakon Drugog svjetskog rata ovaj prostor bio je napušten, ali s obzirom na njegov značaj, izgradio se Spomen-park i muzej.

Za ovaj veliki projekat možemo biti zahvalni Vladimiru DobrovićuAliji Kučukaliću i Aleksandaru Maltariću. U konačnici, Spomen - park Vraca otvoren je na Dan državnosti BiH, 25. novembra 1981. godine. Na ovu lokaciju prenesena je spomen-kosturnica narodnih heroja, koja je 1949. godine podignuta u Velikom parku.

Na Vracama je sahranjen Valter Perić, baš kao i Radojka Lakić, Mustafa Dovadžija, Avdo Hodžić, Omer Maslić, Vaso Miskin i mnogi drugi poznati antifašisti.

Poruke iz RS-a da su Srbi antifašisti, a neki drugi fašisti su nenormalne. Kroz istoriju možemo pronaći u svim narodima i fašiste i antifašiste. Imenom i prezimenom se odgovara za svoja djela i to svi treba da zapamte. Bosna i Hercegovina je uvijek bila primjer svega onoga što EU želi da postane ujedinjenjem država. Ali posljednjih 30 godina jake nacionalističke i fašističke snage žele podjelu države. Moramo se zajedništvom boriti protiv fašizma.

Posted by Igor Stojanović on Thursday, May 11, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije