Igman iz Konjica nije proizveo prvu bh. pušku. Evo ko jeste

6
Radiosarajevo.ba
Igman iz Konjica nije proizveo prvu bh. pušku. Evo ko jeste
Foto: Igman Konjic / Ilustracija

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez tokom sedmice posjetio kompaniju namjenske industrije Igman d.d. Konjic, te tako zaokružio obilazak svih tvornica namjenske industrije.

Zukan Helez je istakao kako je posebno ponosan jer su u Igmanu u potpunosti razvili proizvodnju bh. puške.

Ova puška je 100 % domaći proizvod. U ovom izazovnom i nepredvidivom vremenu moramo imati jake vlastite fabrike namjenske industrije, moramo sačuvati i unaprijediti svaku firmu i te sačuvati svako radno mjesto u njoj”, poručio je Helez uz objavu fotografije s Igmanovom puškom.

Poznato vrijeme povratka prve grupe hadžija u Sarajevo

Poznato vrijeme povratka prve grupe hadžija u Sarajevo

Riječ je o puški kalibra 7,62 mm.

"Kada je u pitanju ovo što proizvodi Igman Konjic, mi smo u samom vrhu u čitavom svijetu. To odgovorno tvrdim. I ostala namjenska industrija u samom je svjetskom vrhu. Siguran sam da je namjenska industrija Bosne i Hercegovine vodeća na zapadnom Balkanu te da smo u Europi među značajnim zbog toga što je Europa dugo godina zagovarala pacifizam, zagovarala je mir i nisu mislili da će se ponovno nekada dogoditi rat. Europa se polako budi nakon rata u Ukrajini, ali mi smo već odavno budni, naglasio je ministar.

Inače, prvu bh. pušku je proizvela goraždanska kompanija AC Unity. Ona je 2017. uspješno prošla sva testiranja u Norveškoj i zvanično dobila NATO kod.

Zukan Helez se slikao sa novom bh. puškom: '100 posto domaći proizvod'

Zukan Helez se slikao sa novom bh. puškom: '100 posto domaći proizvod'

Proptotip prve bh. puške napravljen je prije 2017. i u to šest različitih modela. Puška nosi naziv AC Alfa SMG 6 te posjeduje i optički nišan.

Mnoge komponente ove puške su kompatibilne s modernim NATO puškama M16 i M4, što su pokazala i testiranja u Norveškoj.

Tu su i puške AC Alfa SMG1, AC Alfa SMG2 ali i puška AC DL 44 A1 koja se koristi za kontrolu gužvi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije