IGK upozorava: 'Vrh Srbije i bh. entiteta RS provode politiku Draže Mihajlovića'

5
Radiosarajevo.ba
IGK upozorava: 'Vrh Srbije i bh. entiteta RS provode politiku Draže Mihajlovića'

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) oglasio se povodom manifestacije "Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave" koja je u petak, 15. septembra održana u Nišu. 

Skupu je prisustvovao i predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik.

Iz IGK-a upozoravaju da se politika velike Srbije, koja potiče još iz vremena zločinca Draže Mihailovića, danas provodi kroz srpsko jedinstvo. Jasno je definisana dokumentima SANU-a, konkretno memorandumima 1 i 2.

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

Objavu IGK prenosimo u cijelosti:

"Politika Velike Srbije, koja potiče još iz vremena Draže Mihajlovića, sprovodi se danas kroz srpsko jedinstvo. Ona je jasno definisana dokumentima SANU-a, konkretno Memorandumima 1 i 2.

Prvi je napisan 1986. godine, dok je drugi novijeg doba i datira iz 2011. godine. Radi se o opasnom geostrateškom srbovanju na prostoru Balkanu po naredbi vrha Srbije i vrha bh. entiteta RS.

IGK: 'Otkazivanje posjete Banjoj Luci podrška je separatističkim težnjama antibosanske koalicije'

IGK: 'Otkazivanje posjete Banjoj Luci podrška je separatističkim težnjama antibosanske koalicije'

Ovakve manifestacije za BiH predstavljaju veliku opasnost i neizvjesnost, te nas podsjećaju na presude međunarodnih sudova za najteže oblike zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava. Nova velikosrpska, nacionalistička ideologija se sada relizuje kroz kulturu i vjeru, kako bi se stvorila kohezija srpskog stanovništva u regionu.

Demonstracija moći i pozivi srpskih, velikonacionalističkih zvaničnika na kreiranje 'srpskog sveta' i političko ujedinjenje 1,3 miliona Srba koji žive u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i na Kosovu putem isticanja državne zastave bilo gdje da žive u regionu ili u svijetu kako bi obilježili Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je zapravo poziv na kampanje u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu s ciljem formiranja 'Velike Srbije'.

Usvajanjem diskriminatorskog, anticivilizacijskog Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma, po hitnom postupku u Narodnoj skupštini bh. Entiteta RS kojim se podstiče i privileguje srpski jezik i srpska nacionalna kultura, a bosanski i hrvatski jezik i njihove kulture, kao i ostalih, dovode se u diskriminatorski položaj je negiranje i marginalizovanje bosanskog i hrvatskog jezika i njihovog identiteta u ime neljudske predstave o bh. entitetu RS kao isključivo srpskoj administrativnoj jedinici u državi BiH. Legalizovanje i normiranje sistemske diskriminacije bosanskog jezika u bh. entitetu RS je rušenje kulturnog integriteta i suverenitet države BiH", saopćio je IGK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije