IGK pisao načelniku Foče: Dozvolite postavljanje spomen obilježja

2
Radiosarajevo.ba
IGK pisao načelniku Foče: Dozvolite postavljanje spomen obilježja
Foto: Fočanski dani / Zloglasni logor "Partizan"

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) uputio je otvoreno pismo načelniku opštine Foča Milanu Vukadinoviću. Pismo potpisuje direktor Instituta Emir Ramić, a u njemu se, na na Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, od Vukadinovića traži da dozvoli postavljanje spomen obilježja žrtvama seksualnog nasilja na Omladinsko-rekreativnom centaru Partizan u Foči.

"Podsjećamo vas da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2015. godine ovaj datum proglasila međunarodnim, zahvaljujući Rezoluciji broj 62/293 koja je donesena da bi se podigla svijest o potrebi okončanja seksualnog nasilja u ratu, odala počast preživjelim žrtvama seksualnog nasilja širom svijeta te prepoznala posvećenost svih onih koji su posvetili ili izgubili živote u borbi za iskorjenjivanje ove vrste zločina.

Takođe vas podsjećamo da su predstavnici Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, koji su realizovali sanaciju Omladinsko – rekreativnog centra Partizan saglasni sa postavljanjem spomen obilježja", podsjećaju iz IGK te nastavljaju: 

Zbog prijetnji porodici: Irfan Peljto više neće suditi utakmice FK Sarajevo i FK Željezničar

Zbog prijetnji porodici: Irfan Peljto više neće suditi utakmice FK Sarajevo i FK Željezničar

"Smatramo da čete konačno prepoznati važnost ove inicijative, te da ćete preduzetim aktivnostima osigurati da se na primjeran način oda pošta žrtvama agresije u Foči, posebno žrtvama seksualnog nasilja u ratu.

Prvi put u historiji međunarodnog prava, Međunarodni krivični tribunal u Hagu, je seksualno ropstvo, mučenje, silovanje i porobljavanje na osnovu izjava žena i djevojčica iz Foče pravosnažno presudio kao zločinom protiv čovječnosti. Preko šest stotina žena, a taj broj nikada neće biti konačan, je silovano, mučeno i čak prodavano kao roblje.

U navedenoj zgradi su od aprila do avgusta 1992. godine počinjeni zločini protiv žena i djevojčica s prostora opštine Foča, što je potvrđeno presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, te Suda Bosne i Hercegovine.

Institut za istraživanje genocida Kanada podsjeća da je: tokom agresije u Bosni i Hercegovini silovano oko dvadeset hiljada žena. Najbrojnije žrtve bile su Bošnjakinje, dok je među počiniocima bilo najviše Srba. Tokom agresije u Bosni i Hercegovini (1992-1995), Foča je bila mesto najvećeg sistematskog seksualnog nasilja i silovanja u Bosni i Hercegovini. Međunarodni krivični tribunal u Hagu u svojoj presudi Fočanskoj trojci (Kunarac, Kovač, Vuković), 2001. godine, prvi put u historiji međunarodnog humanitarnog prava, je utvrdio da je seksualno ropstvo u ratu zločin protiv čovječnosti."

Iskazujući solidarnost i saosjećanje prema ženama žrtvama seksualnog nasilja, kako onima koje su ubijene, tako i onima koje su preživjele, navode iz IGK, njegujući politiku sjećanja kao odgovornost u odnosu na zločine počinjene u Foči i Bosni i Hercegovini, "na ovaj dan tražimo od vas da upotrijebiti svoj autoritet i predložite nadležnim opštinskim organima Foče izgradnju spomen obilježja".

Pismo iste sadržine poslali su i viskom predstavniku u Bosni i Hercegovini
Christianu Schmidtu, premijeru Kanade Justinu Trudeau i liderima instituta, organizacija i zajednica s kojima IGK sarađuje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije