IGK o obilježavanju 'dana ruskih dobrovoljaca': Dokaz da je u agresiji na RBiH učestvovala i Rusija

13
Radiosarajevo.ba
IGK o obilježavanju 'dana ruskih dobrovoljaca': Dokaz da je u agresiji na RBiH učestvovala i Rusija
Foto: BIRN BiH / Obilježavanje 'dana ruskih dobrovoljaca'

"Obilježavanje dana "ruskih dobrovoljaca" u Višegradu je potvrda da je u agresiji na RBiH učestvovala i Rusija", navodi se u reakciji Instituta za istraživanje genocida Kanada.

"Današnje sramno obilježavanje je vrijeđanje žrtava genocida nad Bošnjacima u Višegradu i BiH. Slavljenje ovog dana sijanje je straha, ali i prizivanje novih zločina, kakve su ruski vojnici u periodu od 1992. do 1995. godine, skupa sa četnicima iz Podrinja i jedinicama Vojske entiteta RS i Srbije činili nad bošnjačkim narodom u BiH, posebno u Višegradu, danas nekih od njih zločine čine u Ukrajini

Anticivilizacijsko, dehumanizirajuće, sramno obilježavanje "dana ruskih" dobrovoljaca u gradu u kome su ti isti dobrovoljci, skupa sa četnicima, počinili najmonstruoznije zločine nad bošnjačkim narodom mora biti predmet hitne istrage Tužilaštva BiH.

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Zločinci iz Ruske Federacije nisu nikada procesuirani za ratne zločine koje su počinili u BiH, iako redovno dolaze u BiH. 

U Višegradu i ove godine obilježen "dan ruskih dobrovoljaca"

U Višegradu i ove godine obilježen "dan ruskih dobrovoljaca"

IGK traži da Tužilaštvo BiH radi poslove iz svoje nadležnosti, odnosno da po hitnom postupku uzme u razmatranje prijavu iz Udruženja 'Žena – žrtva rata' povodom prošlogodišnje najave 'Obilježavanje dana ruskih dobrovoljaca' 12. aprila 2022. godine.  

Neki od bivših dobrovoljaca, koji dolaze u Višegrad otvoreno promoviraju odlazak na strano ratište u Ukrajini, iako je podsticanje na pridruživanje stranoj vojnoj formaciji zakonom zabranjeno", saopćeno je iz IGK-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije