IGK o negiranju genocida u Srebrenici od strane ambasadora Izraela: 'To je anticivilizacijski čin'

4
Radiosarajevo.ba
IGK o negiranju genocida u Srebrenici od strane ambasadora Izraela: 'To je anticivilizacijski čin'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Srebrenica - Potočari

Nakon negiranja genocida u Srebrenici od strane ambasadora Izraela u Srbiji, Jahela Vilana, Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) reagirao je oštro ističući da je takav stav radikalno nečovječan i apsolutno podao.

"Anticivilizacijski, dehumanizirajući, neljudski je reči "Izrael nikada nije prihvatio da se zločin u Srebrenici nazove genocidom.”

Negiranje genocida u Srebrenici je radikalno nečovječan i apsolutno podao koncept. Danas je više nego ikada potrebno formirati i jačati historijsku svijest o genocidu u Srebrenici."

Mladen Bosić: 'Ne treba sumnjati da će vladajuća većina u RS izaći na izbore'

Mladen Bosić: 'Ne treba sumnjati da će vladajuća većina u RS izaći na izbore'

U svom saopćenju, IGK je istakao da je dužnost svih sprječavanje ponovnog buđenja zločinačkih duhova te je pozvao na akciju protiv mržnje radi uspješnog suzbijanja svih vrsta diskriminacija i opresija. Naglašeno je da je negiranje genocida u Srebrenici kršenje svih univerzalnih deklaracija i rezolucija Ujedinjenih nacija te da je to faza genocida, a ne samo mišljenje.

IGK je također poručio ambasadoru da je genocid u Srebrenici najteži zločin u Evropi poslije Drugog svjetskog rata te da zahtijeva univerzalnu osudu i kažnjavanje. Podsjetili su i da je genocid nad Bošnjacima u Srebrenici utvrđen u sudskim procesima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2004. i Međunarodnim sudom pravde 2007.

Kultura sjećanja: Kanada će kosponzorirati Nacrt rezolucije UN-a o Srebrenici

Kultura sjećanja: Kanada će kosponzorirati Nacrt rezolucije UN-a o Srebrenici

IGK je završio svoje saopćenje naglašavajući da žrtve genocida u Srebrenici traže put do istine i pravde u Ujedinjenim nacijama te da će se uvijek sjećati šutanja prijatelja, a ne riječi neprijatelja.

"Žrtvama predstoji dugi marš istine, kulture sjećanja  i pravde u ime pobjede svjetske institucionalizacije kulture sjećanja na genocid u Srebrenici putem rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u ime poraza animalnog animoziteta, represije i brutalnosti koji čuće u ljudskog umu. Danas žrtve genocida u Srebrenici traže put do istine i pravde u Ujedinjenim nacijama. Mi ćemo zapamtiti ne riječi naših neprijatelja, već šutanje naših prijatelja.

Na kraju upozoravamo ambasadora kako genocid počinjen nad Bošnjacima  u julu 1995. u Srebrenici od strane srpskih vojnih i policijskih struktura nije stvar nečije lične prosudbe i stava, već da je riječ o historijskoj činjenici utvrđenoj u sudskim procesima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2004. i Međunarodnim sudom pravde 2007", naveli je IGK u saopštenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije