IFIMES upozorava na "nečasne rabote" SDP-a u Brčkom

Radiosarajevo.ba
IFIMES upozorava na "nečasne rabote" SDP-a u Brčkom

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane uputio je priopćenje za javnost u kojem navode kako čelnici SDP-a Brčko Distrikta svjesno pokušavaju uvući taj institut u svoje "nečasne rabote koje godinama vrše u Brčko Distriktu".
 
 "Dokle idu namjere SDP-a najilustrativnije govori činjenica, da su i Institut optužili za kriminal", navodi se u priopćenju IFIMES-a,
 
 Ističući kako skoro jedno desetljeće prate i analiziraju događanja u Bosni i Hercegovini i regiji, te posebice upozoravaju na pojave organiziranog kriminala i korupcije, u priopćenju IFIMES-a navodi se kako je i  SDP nositelj tih pojava te su zbog toga u više navrata tražili sastanak s predsjednikom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom do kojeg, kako se navodi, nije došlo.
 
 "U uvodu molbe za sastanak kao pripremu za razgovor navodili smo naše nalaze o organiziranom kriminalu i korupciji u Brčko Distriktu u organizaciji i pod pokroviteljstvom visokih dužnosnika SDP-a u tom gradu", pojašnjavaju iz IFIMES-a te ističu kako je eskalacija nastupila kada su u njihovim analizama razotkrili ključnu činjenicu o načinu financiranja SDP-a BiH.

 "Naime, radi se o tome da su jedan od glavnih financijera SDP-a BiH sve vrijeme bivanja u opoziciji bile institucije Brčko Distrikta. Zbog tih usluga, koje su omogućile dugogodišnje preživljavanje u opoziciji, vodeći pojedinci SDP-a u Brčkom Mirsad Đapo, Ismet Dedeić, Izet Banda, Esad Atić i Admir Nuković sve vrijeme su bili štićenici Zlatka Lagumdžije. Dolaskom gradonačelnika dr. Pajića financiranje centrale SDP-a BiH je bitno umanjeno i zbog toga se želi zamijeniti gradonačelnik dr. Pajić i dovesti osoba, koja će raditi po diktatu SDP-a. Koliko su ugroženi interesi te grupacije najslikovitije govori najava blokade rada Skupštine Brčko Distrikta do ostvarivanja njihovih ciljeva", pojašnjava se u priopćenju IFIMES-a koji smatra da "dekriminaliziranje SDP-a Brčko Distrikta predstavlja test za Lagumdžiju i SDP BiH".
 
 "Ako ne dekriminalizira vlastite redove u Brčkom umanjiti će mogućnosti da to uradi na federalnoj i državnoj razini. Problem SDP-a BiH, kao i većine stranaka u BiH, je da funkcioniraju kao interesna grupa, a dolaskom na vlast uglavnom postaju organizirana kriminalna grupa i to može predstavljati najopasniju pojavu", navodi se u priopćenju.

 Međunarodni institut IFIMES smatra kako navedena djela trebaju procesuirati institucije na razini države BiH kao što su SIPA, Tužiteljstvo i Sud BiH, jer imaju ingerencije nad Distriktom, dok pravosudne institucije Distrikta "nisu u stanju provesti nikavu ozbiljnu istragu i sudski proces protiv nositelja kriminala i korupcije".

"Na kraju poručujemo da ćemo i dalje istraživati događanja u Brčko Distriktu, Bosni i Hercegovini i regiji i upozoravati na sve negativne pojave i nositelje tih pojava. Nikakve prijetnje i pritisci neće nas odvratiti od naše misije. Na potezu je supervizor za Brčko Distrikt veleposlanik Roderick W. Moore, koji odlično radi svoj posao, da spriječi destruktivno djelovanje SDP-a zbog njihove najavljene blokade rada Skupštine Brčko Distrikta, kojom se želi onemogućiti funkcioniranje Distrikta i time umjetno izazvati nepotrebna kriza. Potrebno je sudski procesuirati nositelje počinjenog kriminala, koji godinama opterećuje odnose unutar samog Brčko Distrikta", navodi se u priopćenju Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije