Identificirana još jedna žrtva posljednjeg rata: Kako je i ko je ubio Edhema Jusića

1
Fena, Radiosarajevo.ba
Identificirana još jedna žrtva posljednjeg rata: Kako je i ko je ubio Edhema Jusića
Foto: AA / Šehidsko spomen-obilježje u Grahovcima

U prostorijama Javnog komunalnog preduzeća "Visoko" danas je identificirana jedna žrtva proteklog rata. Radi se o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je 1993. godine ubijena na području Kiseljaka.

Identitet ove žrtve dobiven je najprije putem DNK metode da bi danas taj identitet prihvatili i članovi porodice ove žrtve.

Tako je danas porodica identificirala Jusić (Ćamil) Edhema, rođenog 1925. godine u Grahovcima. On je ubijen u junu 1993. godine, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u augustu prošle godine u Grahovcima, općina Kiseljak.

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

Posmrtni ostaci na ovom lokalitetu su uočeni prilikom izvođenja građevinskih radova na uređenju šehidskog spomen - obilježja, saopćeno je iz Insituta za nestale osobe BiH.

Vrijedi istaći i kako je za ubistvo Edhema Jusića još 2011. osuđen Miroslav Anić zvani Firga.

Anić je proglašen krivim zbog učešća u ubistvima, mučenjima, uništavanju imovine i pljačkanju civila bošnjačke nacionalnosti u selima Grahovci, Han-Ploča, Stupni Do, te vikend-naselju Luke, gdje je 1993. godine ubijeno blizu 70 ljudi. Presuda Aniću, bivšem pripadniku Jedinice za specijalne namjene “Maturice” Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), izrečena je nakon što je prihvaćen sporazum o priznanju krivice koji je optuženi postigao sa Tužilaštvom BiH, a kojim je bila predložena kazna zatvora od 15 godina.

Za ove zločine u Haagu je osuđen i Ivica Rajić, na 12 godina, a u BiH Dominik Ilijašević zvani Como, na 14 godina. Rajić je bio komandant Druge operativne grupe HVO-a u Kiseljaku i komandovao je napadom na Stupni Do (opština Vareš) u oktobru 1993. godine.

"S ciljem osvajanja i uništavanja sela Stupni Do, Anić i drugi pripadnici jedinica ‘Maturice’ i ‘Apostoli’ su postrojeni, a Rajić je naredio da sve treba uništiti. Jednu grupu ‘Maturica’ predvodio je Dominik Ilijašević", navedeno je u presudi Aniću.

Prema presudi, u ovom napadu je ubijeno 38 civila, koji su ubačeni u kuće, opljačkani, a potom zapaljeni, a zapaljene su i sve ostale kuće u selu i džamija.

Nesretni Edhem Jusić, sa još sedmoricom ubijen je na sljedeći način, prema onome što piše u presudi Aniću: "...ostali postrojeni u neposrednoj blizini kuće Abduli Raifa, te je optuženi Anić Miroslav došao pred navedne muškarce, uperio automatsku pušku prema njima i u namjeri da ih ubije, pucao u pravcu postrojenih muškaraca koji su od povreda zadobijenih prilikom te pucnjave popadali na zemlju, pa ih je na taj način lišio života."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije