IDDEA dužna preduzeti hitne mjere, građani ne smiju ostati bez pasoša

Radiosarajevo.ba
IDDEA dužna preduzeti hitne mjere, građani ne smiju ostati bez pasoša
Nestašica pasoških knjižica, koja bi mogla nastupiti nakon 21. marta, jedna je od glavnih tema u javnosti prethodnih sedmica, zbog čega je i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas održalo vanrednu sjednicu.

Vrlo brzo članovi Vijeća ministara usvojili su Informaciju IDDEEA-e o načinu rješavanja naslijeđenih problema u vezi sa štampanjem pasoških knjižica u BiH. Također, prihvaćene su i sugestije iz Mišnjenja Ministarstva finansija i trezora naše države.

"Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine dužna je u okviru svog zakonskog mandata, a u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, preduzeti raspoložive hitne mjere radi omogućavanja prava na slobodu kretanja građana BiH u skladu s Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, a sve u cilju zaštite općeg interesa radi sprečavanja nesrazmjernih posljedica koje bi mogle nastupiti", ističe se u saopćenju iz Vijeća ministara.

O cijeloj novonastaloj situaciji Generalni sekretarijat Vijeća ministara će obavijestiti Sud BiH, Ured za razmatranje žalbi, Pravobranilaštvo BiH i Agenciju za javne nabavke, kako bi svi bili upoznati sa donesenim zaključcima.

Pored ovoga, Vijeće ministara raspravljalo je i o ostavci Edima Nesimija, direktora IDDEEA-e, koja je najzad prihvaćena, te će tako ova državna agencija uskoro dobiti i novog direktora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije