'ICTY učinio historijski zaokret presudama za genocid'

Radiosarajevo.ba
'ICTY učinio historijski zaokret presudama za genocid'


"Smatram da za nas, posebno u Srebrenici, za preživjele žrtve genocida, itekako je historijski bitno da je nekoliko presuda, individualnih krivičnih presuda protiv odgovornih u institucijama Republike Srpske koji su proglašeni krivim za genocid u Srebrenici. To je historijski zaokret - kazao je danas Agenciji Fena načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković povodom 20 godina rada Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

"Ali, isto tako, ima još dosta onih koji su trebali biti procesuirani, ali, nažalost, zbog ograničenja i vremenskog ili kako hoćete to nazovite, neko ne želi da taj posao dovede dokraja", kazao je Duraković.

Po njegovim riječima važnije osobe su do sada sve privedene licu pravde, neke sa zakašnjenjem, neke poput Slobodana Miloševića, nisu ni dočekale konačnu presudu.

"Smatram da tek onog momenta kada presuda Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću bude konačna, da će to zaista biti druga historijska okretnica, za Srebrenicu posebno, ili za eventualno neke još druge općine za koje bi moglo da se utvrdi, ili generalno u BiH, odgovornost za genocid pojedinaca koji su bili na čelu tih institucija", kazao je Duraković.

Duraković kaže, da je  u historijskom i dugoročnom smislu zadovoljan radom Haškog tribunala, ali da postoji još mnogo posla koji treba uraditi, te da se nada da će to Sud u BiH dovršiti u neko dogledno vrijeme.

Duraković ističe da je važno da su glavni ljudi koji su odgovorni za rat u BiH tamo i da će se poštivati presude koje taj sud donese, piše agencija Fena.

"Nažalost, sad zasad nismo svjedoci da se te presude baš u potpunosti poštivaju, s obzirom na to da imate još  one koji u ovoj državi negiraju presude suda pa i negiraju sam sud. Koliko je on pravedan za sve, to je sad pitanje, ali bitno je da većina evropskih pa i svjetskih zemalja prihvata to. To je svakako za nas koji smo preživjeli genocid u Srebrenici vrlo važno i da je planetarno to neupitno i nemoguće je negirati", kazao je Duraković.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju danas obilježava 20. godišnjicu. Sud je osnovan na osnovu Rezolucije 827 (1993.) koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo 25. maja 1993. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije