ICTY: Imunitet ne važi, čak i da ga je Hoolbruke obećao

Radiosarajevo.ba
ICTY: Imunitet ne važi, čak i da ga je Hoolbruke obećao

Haški sud odbacio je žalbu Radovana Karadžića na prvostepenu odluku kojom je odbijen njegov zahtjev za obustavu postupka, zasnovan na tvrdnji da mu je imunitet 1996. garantirao izaslanik SAD-a Richard Holbrooke, javlja Fena.

Bivši predsjednik Republike srpske optužen je za genocid i zločine protiv čovječnosti nad nesrbima i uzimanje stranih talaca u Bosni i Hercegovini 1992.–1995.

U odluci ICTY-a objavljenoj u utorak žalbeno vijeće je naglasilo kako "čak i da su tvrdnje Karadžića o sporazumu s Holbrookeom dokazane, to ne bi ograničilo nadležnost ICTY-a, niti bi na drugi način bilo obavezujuće za sud", prenio je RFE.

Argumente o sporazumu s Holbrookeom, Karadžić može iznijeti tokom suđenja, a oni mogu biti razmotreni prilikom određivanja kazne, ako do toga dođe, piše u odluci žalbenog vijeća.

U zahtjevu za obustavljanje postupka, podnesenom krajem maja, Karadžić je tvrdio da mu je Holbrooke, djelujući u ime SAD-a, ali i Vijeća sigurnosti UN-a, garantirao imunitet u zamjenu za povlačenje sa čela RS-a, tokom pregovora s predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem u Beogradu, 18. i 19. jula 1996.

Sudsko vijeće predsjedavajućeg Iaina Bonomyja odbacilo je taj zahtjev odbrane, udtvrdivši da Holbrooke tokom pregovora o povlačenju Karadžića u julu 1996. nije bio ovlašten da djeluje u ime Vijeća sigurnosti UN-a, iz čega proizlazi i da njegova navodna obećanja Karadžiću nisu obavezujuća za ICTY.

Prema najavi pretresnog vijeća, suđenje Karadžću trebalo bi početi 21. oktobra.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije