ICMP: U 2013. broj pronađenih osoba povećao se za 50 posto

Radiosarajevo.ba
ICMP: U 2013. broj pronađenih osoba povećao se za 50 posto

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, zajedno sa ministrom za izbjegla i raseljena lica BiH Damirom Ljubićem, primio je danas u Sarajevu generalnu direktoricu Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Kathryne Bomberger. 

Tokom razgovora, Bevanda i Ljubić su izrazili zahvalnost i punu podršku aktivnostima ICMP- a u rješavanju pitanja nestalih osoba u Bosni i Hercegovini. 

Bomberger je istaknula da se proces traženja nestalih osoba u BiH odvija na najvišem nivou i da je impresionirana dosadašnjim iskustvima u radu Intituta za nestale osobe BiH. 

Ona je rekla da je u protekloj godini broj pronađenih osoba u BiH povećan za oko 50 posto u odnosu na 2012. godinu i da je to izvanredan rezultat, a u toku je rad na nekoliko velikih i pojedinačnih lokaliteta, kao i revizija jedanaest mrtvačnica. 

Navela je da su rezultati Instituta za nestale osobe u BiH izvanredni i da bi mogao postati pozitivan primjer za sve države u kojima se desio konflikt. 

Razgovarano je i o mogućnostima za pojednostavljivanje upravljačke strukture Instituta za nestale osobe BiH kako bi djelovao sukladno drugim institucijama i kako bi se poboljšalo njegovo funkcioniranje.

Ljubić je rekao da će u kratkom periodu biti izrađen prijedlog sporazuma kojim bi se ubrzao proces pojednostavljivanja upravljačke strukture i da će ga uputiti entitetskim vladama i Vijeću ministara BiH. 

Dogovoreno je da Bomberger održi sastanak sa radnom grupom zaduženom da izvrši izmjene propisa koji se odnose na organizaciju upravljačke strukture Instituta za nestale osobe BiH, kako bi ih upoznala sa strateškim ciljevima, aktivnostima i planovima za tekuću godinu u kojoj se očekuje da će se broj pronađenih osoba znatno povećati. 

Bevanda je izrazio uvjerenje da će cjelokupan proces pronalaženja nestalih osoba pomoći ostvarenju dugotrajnog mira i pravde na prostorima Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije