Ibrahimu Čeči dvije godine zatvora

Radiosarajevo.ba
Ibrahimu Čeči dvije godine zatvora

Kantonalni sud u Sarajevu osudio je Ibrahima Čeču na dvije godine zatvora za zločin nad civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti počinjen u sarajevskom naselju Dobrinja.

Čečo je proglašen  krivim da je kao pripadnik Armije BiH 18. septembra 1992. zajedno sa  još dva vojnika fizički zlostavljao srpske civile, koji su kopali rovove u naselju Dobrinja, nakon što je iz radnog voda pobjegao Ranko Kašiković.

„Čečo je u podrumskoj prostoriji mjesne zajednice  nogama , na kojima su bile vojničke čizme, udarao Slobodana Vučićevića,  od čega je on zadobio teške tjelesne  prijelom rebara i mnogobrojna nagnečenja“,  navela je Dalida Burzić, predsjedavajuća  Sudskog vijeća.

Ona je kazala da je presuda zasnovana na dokazima Tužilaštva, kao i na izjavama svjedoka Odbrane, koji su posredno potvrdili kazivanje oštećenog.

Čečo je proglašen krivim za fizičko zlostavljanje još tri civila.

Burzić je istaknula da je Čečo, iako je otužen po Krivičnom zakonu BiH, osuđen po Krivičnom zakonu SFRJ,  jer je Vijeće zaključilo da ovaj zakon blaži za počinioca.

Oštećeni Vučićević je upućen na paranicu. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu FBiH, javlja Justice report.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije