Iako je rečeno da u ovoj džamiji u BiH neće biti klanjan bajram-namaz, džematlije sve iznenadile

2
Radiosarajevo.ba
Iako je rečeno da u ovoj džamiji u BiH neće biti klanjan bajram-namaz, džematlije sve iznenadile
Foto: Cazin.net / Bajram-namaz u Cazinu

Brojne džamije su se danima spremale i čistile za bajramske dane, a iz jedne je stigla obavijest da će biti zatvorena i da bajram-namaz neće biti klanjan u njoj.

Radi se o džamiji Viljenjača kod Cazina. U njoj je, navodno, vrata zatvorio glavni imam.

Problem je u tome što je hodža napustio džemat i od tada glavni imam ne dozvoljava ni jednom drugom hodži da dođe i da ga zamijeni.

Gošća muzička urednica na Radiju Sarajevo: Suzana Toplić Berberović vodi nas u svijet filmske muzike

Gošća muzička urednica na Radiju Sarajevo: Suzana Toplić Berberović vodi nas u svijet filmske muzike

 “Poštovane džematlije, obavještavam vas da se sutra u našoj džamiji neće klanjati Bajram namaz zato što to ne dozvoljava glavni imam Said ef. Mujakić”, objavio je džematski odbor iz Vilenjača.

Ova reakcija je izazvala brojne komentare na Facebook-u: "Je li taj Mujakić napravio vašu džamiju?", "Dok selo bude pravilo džamije, a Islamska Zajednica knjižila na sebe, bit će nam tako. Onda nam sole pamet Božija kuća. Kako pojedinac može upravljati Božijim stvarima?", "Jel vama na Veljeneči može neko doći i zabraniti vam na vaše... e vala jeste muškarci", "Jel džamija njegovo vlasništvo? Nisam čuo da je on pravio tu džamiju, pojedine hodže uzimaju sebi previše prava", "A ko je to tu džamiju pravio, taj neki predsjednik ili narod sa Vilenjače? Kao prvo i ne treba vam hodža imam u namazu, može predvoditi i ko nije hodža, a još to je džematsko vlasništvo naroda sa Vilenjače", "Bez obzira na nesuglasice ili eventualno centralizacija ne može i ne smije biti prepreka ili još gore da neko stavi zabranu obavljanja namaza. Žalosti me to što ovakve stavari se provlače kroz medije i ismijavaju. U svakom slučaju se nadam da su nesuglasice prevaziđene i da će se sutra obaviti namaz. Bajram Šerif Mubarek Olsun".

Međutim, džematlije su se ipak organizovale te je bajram-namaz klanjan i u ovoj džamiji.

"Uprkos zabrani da bilo koji hodža iz cazinskog MIZ klanja bajram-namaz u džematu Vilenjača, džematlije su se organizovale i klanjale u svojoj džamiji", objavili su.

Pogledajte kako je bilo na bajram-namazu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Najnovije