I policija RS-a od 21. januara u štrajku

Radiosarajevo.ba
I policija RS-a od 21. januara u štrajku

I pripadnici policije u Republici Srpskoj 21. januara stupit će u štrajk, zajedno s radnicima u prosvjeti, pravosuđu i upravi. 

Nakon večerašnjeg sastanka s resornim ministrom Stanislavom Čađom, predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova Duško Jandrić kazao je u izjavi novinarima da nisu ni očekivali da će biti postignut dogovor o povećanju cijene rada s 100 na 110 KM, što je uvjet da ne dođe do štrajka budžetskih korisnika kojima je Vlada RS-a smanjila plaće za 10 posto u 2013. 

Jandrić je dodao da sindikalci nisu ni očekivali bilo kakav dogovor, jer je, kaže, jasno je da ministar nema mandat da donese odluku o povećanju cijene rada. 

„Ministar je obećao je da će naš zahtjev o povećanju minimalne cijene rada po ko zna koji put proslijediti Vladi RS“, dodao je Jandrić. 

Na sastanku nije postignut dogovor ni o minimalnom procesu rada u vrijeme štrajka. Jandrić je pojasnio da su u ponuđenom dokumentu resornog ministra o minimumu procesa rada u vrijeme štrajka nabrojani svi poslovi koje svakodnevno obavljaju zaposleni u unutrašnjim poslovima, što je za sindikat neprihvatljivo

Jandrić je najavio da će se sutra održati sastanak radne grupe predstavnika sindikata i resornog ministarstva kako bi pokušati usaglasiti taj dokument. 

Jandrić je izjavio i da u vrijeme obustave rada, 21.januara, neće biti ugrožena sigurnost građana. 

Nakon odluke da na osnovu smanjenja plaća za 10 posto u ovoj godini Vlada RS-a od budžetskih korisnika uzme 56 miliona, sindikati radnika iz oblasti obrazovanja, uprave, pravosuđa i policije za 21. januar najavili su štrajk.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije