I. Hadžibajrić na čelu novog bh. političkog projekta: Naša snage je u narodu

Anadolija
I. Hadžibajrić na čelu novog bh. političkog projekta: Naša snage je u narodu
Osnivačka skupština Nezavisne bosanskohercegovačke liste, novog političkog projekta u BiH, održana je danas u Sarajevu, a za predsjednika izabran je Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općtine Stari Grad.

Lideri nove političke inicijative u BiH istakli su da je njihova snaga u narodu, jer su iz njega nastali i dobili povjerenje da politički djeluju.

"Nezavisna bosanskohercegovačka lista ponudiće nešto sasvim novo u odnosu na dosadašnju politički praksu koja je živjela u zadnjih 15-20 godina. Sve su to ljudi koji su ostvarili određene uspjehe na lokalnom nivou kao nezavisni načelnici i nadam se da će to građani prepoznati već na izborima 2018. godine. Nećemo se nešto previše nakon ove Skupštine 'pojavljivati', jer očito je da je već u prethodnom vremenskom periodu, nažalost, predizborna kampanja suviše rano krenula. Imamo jako puno posla na tom lokalnom nivou. Kada dođe vrijeme jasno ćemo izaći sa našim programima. Jedan od tih uopštenih programa je povelja koja je urađena, a mislim da do sada jedan takav dokument nijedna politička partija, od kako postoje višestranački izbori u BiH, nije uradila. Ona je dostupna svima, a nadam se i da će je ostale političke partije dobro iščitati", kazao je Hadžibajrić i dodao da Nezavisna bosanskohercegovačka lista nije stranka, nego politička inicijativa, a po njemu to su dva potpuno različita pojma.

stranka-hadzibajric_03.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Kazao je da se radi o sasvim novoj političkoj inicijativi koja će poslije registracije, koja se mora sprovesti, imati sasvim dovoljno vremena do aprila da se prijavi Centralnoj izbornoj komisiji za izbore 2018. godine.

"Vidjet ćemo kako su se stvari primile na terenu i, ako jesu, narod će to prepoznati. Ukoliko to narod ne bude prepoznao, onda ćemo glasati isto kao do sada, ali onda više niko od nas nema pravo da bilo koga kritikuje", istakao je Hadžibajrić.

Jedan od onih koji je odlučio biti dio Nezavisne bosanskohercegovačke liste je i Zlatko Hujić, nezavisni načelnik Bosanskog Petrovca u drugom mandatu. On je naglasio da nakon današnje Osnivačke skupštine očekuje napredak.

"Smatram da je naša prednost u odnosu na sve druge stranke, jer smo mi baš iznjedreni i stvoreni u narodu. Želim svakome uspjeh na izborima iduće godine, ali mislim da je naša snaga upravo ta iskonska koju nam je narod podario svojim glasovima", rekao je Hujić, te dodao da će ostati svoj čovjek i da će raditi za svoj narod.

Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi priključili su se nezavisni načelnici i vijećnici iz Bosanskog Petrovca, Kozarca, Kaknja, Zenice, Sarajeva, Kalesije, Goražda, Srebrenika...

U radu skupštine je učestvovalo 99 delegata, a prisustvovao je i veliki broj gostiju iz javnog i političkog života BiH među kojima su bili Rusmir Mahmutćehajić, Ćamil Duraković, Nermin Pećanac, Mehmed Janjoš, Džemaludin Latić.

stranka-hadzibajric_06.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije