I formalno zatražena smjena Vlade Federacije

Radiosarajevo.ba
I formalno zatražena smjena Vlade Federacije


Shodno političkom dogovoru federalne četvorke, koju čine SDP, SBB i oba HDZ-a, danas je u Domu naroda Parlamenta Federacije i zvanično upućen zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi Federacije BiH.

Ovo je posljednji pokušaj nove parlamentarne većine da promijeni sastav Vlade, u kojem su i ministri iz SDA, HSP i Boljitka, a te stranke odavno nisu dio parlamentarne većine. Nova većina ne može smijeniti ove ministre, jer proces blokira predsjednik Federacije Živko Budimir, kadar HSP-a.

Pozivajući se na članke Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, kao i Poslovnika o radu Doma naroda Federacije BiH, a koji propisuju način izglasavanja nepovjerenja Vladi FBiH, izaslanici su pozvali predsjedatelja da postupi sukladno propisima i prijedlog uputi u proceduru.

Kao razloge izglasavanje nepovjerenja, 35 poslanika je navelo da sadašnji sastav Vlade nije „sukladan parlamentarnoj većini u Domu naroda, formiranoj u junu 2012. godine, što je u suprotnosti s općim načelima parlamentarne demokracijeŽ“.

Pored toga, navode da sadašnji sastav Vlade ne odražava većinsku volju građana i naroda „izraženu na Općim izborima u BiH održanim 2010. godine, te Vlada FBiH u svom djelovanju ne izvršava kvalitetno i u cjelini javne interese građana Federacije BiH“.

Nadalje, sadašnjim se ministrima zamjera što ne prisustvuju sjednica Parlamenta, te inače opstruiraju rad Vlade, o čemu najviše svjedoči blokiranje prijedloga budžeta.

Izaslanici smatraju kako su navedeni argumenti dovoljan razlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH, kako bi se pristupilo imenovanju i potvrđivanju Vlade FBiH u novom sastavu koji će odražavati strukturu sadašnje parlamentarne većine u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, i iskazati punu odgovornost Vlade FBiH prema Parlamentu FBiH i građanima u Federaciji BiH, suglasno Ustavnim mjerodavnostima.

Prema Poslovniku o radu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH predsjedatelj je dužan da prijedlog odmah po prijemu dostavi svim izaslanicima Doma naroda, predsjedniku i potpredsjednicima Federacije, Vladi Federacije i predsjedatelju Zastupničkoga doma Parlamenta Federacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije