I danas će helikopteri gasiti požarišta oko Jablanice

Radiosarajevo.ba
I danas će helikopteri gasiti požarišta oko Jablanice

Nakon djelovanja helikoptera Oružanih snaga BiH situacija na požarištima na području Jablanice je sinoć bila znatno povoljnija u odnosu na popodnevne sate kada je bila ugrožena požarna linija na oba požarišta. I danas  se na opožarenim područjima očekuje pomoć iz zraka, javlja Fena

Predstavnici Federalne i Kantonalne uprave civilne zaštite HNK jučer su obilaskom sela koja se nalaze ispod požarišta Draganske planine i Donje Jablanice ocijenili da gašenje požara na ovom području ljudstvom nije moguće radi njihove bezbjednosti na veoma teškom i nepristupačnom terenu, osim u nižim dijelovima radi presijecanja krakova prema naseljenim mjestima i putnim komunikacijama u čemu učestvuju pripadnici Vatrogasne jedinice Jablanica, pripadnici civilne zaštite i lokalnog stanovništva. 

Zbog jako strmog terena i opasnosti zbog obrušavanja upaljenih panjeva, zemljišta i kamenih gromada gašenje je moguće izvesti jedino iz zraka helikopterima ili kanaderima. 

Predlaže se Ministarstvu sigurnosti BiH da u skladu sa svojim ovlastima uputi zahtjev Oružanim snagama BiH da do konačnog lokalizovanja požara na ova dva požarišta kontinuirano obezbjedi svakodnevno angažovanje dva helikoptera OS BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije