I danas pakleno vruće: Objavljena prognoza do ponedjeljka, stiže zahlađenje

Radiosarajevo.ba
I danas pakleno vruće: Objavljena prognoza do ponedjeljka, stiže zahlađenje
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Vrućina u Sarajevu

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature zraka u 8 sati: Bjelašnica i Sokolac 18 stepeni, Bugojno i Ivan Sedlo 20, Livno 21, Bihać, Sanski Most, Sarajevo, Tuzla i Zvornik 22, Banja Luka, Doboj, Grude i Široki Brijeg 23, Stolac 24, Gradačac, Neum, Trebinje 25, Mostar 27 stepeni, Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 944 milibara, za 2 milibara je viši od normalnog i sporo raste.

Meteoalarm zbog vrelina je na snazi i danas - žute kategorije za cijelu zemlju, osim za područje Mostara, gdje je upaljen crveni alarm, što znači da se očekuju vremenske prilike opasne po život stanovništva.

Bioprognoza: Opšta slika i dalje je relativno nepovoljna, naročito na jugu zemlje, gdje bi usljed visokih temperatura i vrućine, osjetljive osobe trebale maksimalno reducirati kretanje u najtoplijem dijelu dana. U Bosni će biti malo ugodnije, uz blagi pad temperatura sa noćnim satima, a ugođaj će popraviti i mjestimični lokalni pljuskovi. Poželjno je provoditi mjere zaštite od UV zračenja.

Danas će biti pretežno sunčano i vruće se zadržat se na jugu. U ostalim područjima sunčanije prije podne. Jači razvoj oblačnosti u drugoj polovini dana će uvjetovati lokalne pljuskove i grmljavinu. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35, na jugu zemlje do 40 stepeni. U Sarajevu prije podne sunčano vrijeme. Više oblačnosti u drugoj polovini dana. U poslijepodnevnim satima je moguć pljusak i grmljavina. Najviša dnevna temperatura zraka oko 34 stepena.

Subota: U Bosni umjereno oblačno. U jutarnjim satima više oblačnosti u istočnim područjima i dijelu centralne Bosne. U Hercegovini pretežno sunčano. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19, na jugu zemlje do 24, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 27 i 32, na jugu zemlje od 33 do 37 stepeni.

Nedjelja: U Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni će biti magle. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 17, na jugu zemlje do 22, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 27 i 32, na jugu zemlje do 36 stepeni.

Ponedjeljak: U Bosni i Hercegovini sunčano uz umjerenu oblačnost. Jače naoblačenje u noći na utorak. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16, na jugu zemlje do 20, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 28 i 33, na jugu zemlje do 35 stepeni, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije