I Biljana Plavšić je za referendum

Radiosarajevo.ba
I Biljana Plavšić je za referendum
Dešavanja u pravosuđu u BiH predstavljaju životni problem Republike Srpske i srpski narod, kao i svaki drugi, ima pravo da na referendumu iskaže mišljenje i stav prema događajima, posebno onima koji ugrožavaju njegovu egzistenciju, ocijenila je bivša predsjednica Republike Srpske i osuđena ratna zločinka Biljana Plavšić.
 
"Svakom normalnom čovjeku je poznato da u pravosuđu BiH nema pravde, nego nepravde i to bi trebalo da zabrine cijeli svijet. Mi smo mali, ali bi makar u okruženju trebalo da shvate šta znači kada je pravda ugrožena", rekla je Srni Plavšićeva.
 
Ona je objasnila da predsjednik ima ustavnu obavezu i pravo da štiti interese naroda, pogotovo kada su, kako je navela, vitalno ugroženi kao što je sada slučaj.
 
        Plavšićeva ističe da bi od predsjednika, kada ne bi ovako postupio, narod trebalo da traži opoziv, jer je riječ o njegovoj ustavnoj obavezi i pravu. "On (predsjednik RS Milorad Dodik) postupio je sasvim u skladu sa Ustavom", rekla je Plavšićeva.
 
Ona kaže da Dejtonski sporazum nije donio samo mir, nego i "recepturu kako tri naroda u BiH mogu da žive", uz preduslov da to svi žele, a ne samo Srbi, ocijenivši da je to ugroženo, jer taj sporazum "derogira međunarodna zajednica".
 
Narodna skupština RS je 13. aprila usvojila Odluku o raspisivanju referenduma na kojem će se građani Srpske izjasniti o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.
 
Srna u diplomatskim izvorima u Sarajevu saznaje da će visoki predstavnik Valentin Inzko upotrijebiti bonska ovlaštenja i donijeti odluke o poništenju Odluke o referendumu u RS i sankcijama protiv nosilaca najvažnijih državnih i političkih funkcija RS i lidera političkih partija, koji su podržali održavanje referenduma.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije